Vijesti 03.09.2015.

Holivudu rekordan prihod

ČITANJE: 2 minute

bridge-of-spiesHolivud očekuje rekordne prihode od ulaznica filmova koji su ljetos stigli u bioskope u SAD, kao što su “Jurassic World”, “Avengers” i drugi.

Stručnjaci predviđaju da će od maja do 7. septembra prihod biti 4,5 milijardi dolara.

“To bi bio drugi po veličini rezultat ikad zabilježen u Sjevernoj Americi”, rekao je Patrik Kokran, portparol Američkog udruženja vlasnika bioskopa. Tokom ljeta 2013. godine prihod od bioskopskih ulaznica je bio 4,8 milijardi dolara što je apsolutni rekord za SAD, a prošle godine prihod je opao na 4,1 milijardu dolara.

Analitičar Pol Dergarabedijan ocjenjuje da, iako ovo ljeto ne bude rekordno, to može biti čitava ova godina po prihodima od najavljenih filmova kao što je novi Spilbergov (Bridge of Spies), novi Džejms Bond (Spectre) i iznad svega novi “Ratovi zvezda”.

On očekuje da će prihodi od posjeta bioskopskim dvoranama u SAD prvi put preći 11 milijardi dolara poslije rekordnih 10,9 milijardi 2013. godine.

Na svjetskom nivou prihodi bi mogli prvi put da budu 40 milijardi dolara, poslije 36,7 milijardi dolara prošle godine i 36,5 milijardi dolara 2013. Veliki rast prihoda od ulaznica u svijetu se uglavnom objašnjava dinamikom kineskog tržišta gdje je prodaja porasla za 64 odsto za osam mjeseci ove godine u odnosu na prošlu, rekao je Dergarabedijan.

Patrik Kokran je rekao da to pokazuje da se tradicija odlaska u bioskop održala, i da je to i dalje omiljen vid razonode. Ovog ljeta publika je posebno bila opčinjena tiranosaurusima u filmu “Jurassic World” koji je donio prihod od 643 miliona dolara u Severnoj Americi, a 1,6 milijardi u svijetu.

Film “Avengers” je takođe imao veliki uspjeh sa 457,7 miliona dolara prihoda u SAD, kao i niskobudžetni film “Straight outta Compton” o rep grupi N.W.A. koji je među vodećim u bioskopima već tri nedelje. Kokran je dodao da, pored filmova, veliki broj gledalaca privlači i kvalitet bioskopskih sala.

(BETA)