Biznis 14.10.2022.

Hrana i piće u Hrvatskoj skuplji gotovo 20 posto

ČITANJE: 2 minute

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u septembru 12,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa je tako inflacija dostigla novi najviši nivo od kada Zavod za statistiku vodi te podatke.

Prethodno, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj bila je zabilježena u julu i avgustu ove godine, kada je iznosila po 12,3 odsto.

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnom nivou, te su u septembru bile u prosjeku više za 1,5 odsto u odnosu na avgust, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 8,6 odsto, navodi se u izvještaju Zavoda za statistiku.

Na godišnjem nivou porasle su sve kategorije, a najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 19,1 odsto.

Sa 17,3 odsto slijedi kategorija restorana i hotela, pa pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje domaćinstva, koja bilježi skok od 15,7 odsto, a slijedi je kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva, s rastom od 13,3 odsto.

Nadalje, cijene prevoza skočile su 12,3 odsto, raznih dobara i usluga za 10,7 odsto, odjeće i obuće za 10,1 odsto, u kategoriji rekreacije i kulture za 8,8 odsto, dok na primjer alkoholna pića i duvan bilježe rast od 4,2 odsto.

Najblaži rast zabilježen je u kategoriji komunikacija, za 0,4 posto.

Na mjesečnom nivou, pokazala je statistika, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 21,2 odsto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva skočila je za 2,9 odsto, dok su razna dobra i usluge poskupjeli za 2,6 odsto. S druge strane, prosječne cijene hrane i bezalkoholnih pića u septembru su u odnosu na avgust manje za 0,2 odsto, kategorija restorana i hotela bilježi pad cijena za 2,1 odsto, a prevoza za 0,7 odsto.

Posmatrano prema posebnim grupama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjem nivou ostvaren je u grupi Energija, za 17,7 odsto, što je doprinos porastu od 2,97 postotnih bodova, navode iz Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

(Srna)

Oznake: cijena, hrana, Hrvatska, Piće