Biznis 24.05.2021.

HRVATSKA IMA NOVI PRAVILNIK: Prevoznici iz BiH pred velikim problemima u tranzitu

ČITANJE: 1 minuta

Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je „Pravilnik o određivanju javnih cesta“ po kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj, a koji će nanijeti veliku štetu prevoznicima u BiH, tvrde u Spoljnotrgovinskoj komori BiH koja traži od nadležnih institucija BiH hitnu reakciju.

Naime, kako navode u svom dopisu, novim Pravilnikom su određene ceste po kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti u ukupne dužine do 14 metara gdje je propušteno utvrđivanje javnih puteva koje vode do i od pojedinačnih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske, prenosi capital.ba.

Ti prelazi su definisani kao prelazi za međunarodni putni prevoz roba na osnovu Ugovora između BiH i Hrvatske, a u pitanju su Ivanica-Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica te Osoje – Vinjani Gornji.

„Na ovaj način onemogućeno je korištenje tih graničnih prelaza za tranzit roba iz BiH kroz Republiku Hrvatsku sa nizom negativnih posljedica na privredu značajnog dijela BiH, što ne samo da je u suprotnosti sa Ugovorom o graničnim prelazima, nego je i u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, navodi se u dopisu STK BiH.

Poručuju i kako već dolaze reakcije privrednika i Vlade Unsko-Sanskog kantona sa zahtjevima za rješavanje ovog problema koji kako upozoravaju može izazvati ogromne negativne posljedice po privredu BiH.

(SB)