Vijesti 24.02.2016.

Hrvatska vraća obavezno služenje vojnog roka

ČITANJE: 1 minuta
vojnici
Pojedini članovi Odbora za odbranu iz redova vladajuće većine u Hrvatskoj zalažu se za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, iako bi ove godine vojni budžet mogao biti najmanji od 1990. godine.

Vojni budžet Hrvatske bi u ovoj godini trebalo da iznosi oko 3,8 milijardi kuna, što je za oko 300 miliona kuna manje nego prošle godine i najavljuje veliko rezanje u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane.

Uprkos tome, dio članova Odbora za odbranu otvoreno su se založili za ponovno uvođenje služenja vojnog roka. Ideju je, kako navodi hrvatski list, načelno podržao i resorni ministar Josip Buljević, uz ogradu da treba vidjeti koliko će biti sredstava.

Buljević je oprezan jer je upoznat sa podatkom da bi za uvođenje vojnog roka godišnje trebalo izdvojiti oko 500 miliona kuna, a tog novca nema. Vojni analitičar Igor Tabak smatra da je prijedlog “svjetlosnim godinama daleko od dana uvođenja obaveznog služenja vojne obaveze”.

-U međuvremenu je iz odbrambenog sistema otišla i sama infrastruktura. Teško je uopšte zamisliti povratak u takav sistem, i ne samo zbog radikalnih troškova i velikih strukturnih promjena koje nisu uključene kroz niti jedan strateški vidik odbrane koji je trenutno na snazi- rekao je Tabak za Dnevnik.hr.

Obavezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj ukinuto je 2007. godine, kada je ministar odbrane bio Berislav Rončević iz HDZ-a.

(NN)