Magazin 20.06.2024.

Humanitarni koncerti studenata i profesora povodom Dana muzike

ČITANJE: 1 minuta

Studenti i profesori Studijskog programa muzičke umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci održaće sutra humanitarne koncerte na nekoliko lokacija u gradu povodom 21. juna – Svjetskog dana muzike.

U Akademiji umjetnosti Srni je rečeno da će koncerti početi u 10.00 časova u atrijumu zgrade Gradske uprave, kao i da će publika moći da donira sredstva za pomoć teško oboljelom ocu studenta Akademije.

“Praznovanju Svjetskog dana muzike Akademija umjetnosti se pridružila 2010. godine, stavljajući tako Banjaluku i Republiku Srpsku na mapu gradova i zemalja koji obilježavaju ovaj praznik muzike”, istakli su u Akademiji umjetnosti.

Iz Akademije dodaju da se na ovaj način slavi dan “kraljice umjetnosti”, kada se muzika čuje i sa lokacija sa kojih građani obično ne mogu da je čuju.

“Tog dana upoznajemo širu javnost o bogatstvu muzičke kulture kroz veliki broj nastupa profesora i studenta Akademije umjetnosti”, poručili su iz Akademije, te pozvali sve ljubitelje muzike da se pridruže izvođačima i pogledaju bogat i raznovrstan program profesora i studenata i time uveličaju praznik.

Iz Akademije umjetnosti su podsjetili da je kao svojevrsna uvertira Svjetskom danu muzike u ponedjeljak, 17. juna u banjalučkom Univerzitetskom gradu održan grandiozan koncert Simfonijskog orkestra Akademije Univerziteta i Simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Proslavljanje praznika muzike počelo je 1982. godine na inicijativu Ministarstva kulture Francuske.

Povodom toga organizuju se nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara u više od 460 gradova i 100 zemalja širom svijeta.