Svijet 16.12.2022.

I JAPAN SE NAORUŽAVA: Najveći vojni budžet nakon 1945. godine

ČITANJE: 4 minute

Japan je danas predstavio svoj plan naoružavanja najveći od Drugog svjetskog rata s budžetom od 320 milijardi dolara. Između ostalog planira se kupovina projektile koji mogu pogoditi Kinu i pripremiti državu za eventualni trajni sukob.

Sveobuhvatni petogodišnji plan, koji je nekada bio nezamisliv u pacifističkom Japanu, učinit će zemlju trećim najvećim vojnim potrošačem u svijetu nakon Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Premijer Fumio Kishida, koji je kazao da je Japan “na historijskoj prekretnici” dodao je da je povećanje odgovor na razne sigurnosne izazove s kojima se zemlja suočava. Njegova vlada brine da je Rusija postavila presedan koji će potaknuti Kinu da napadne Tajvan, prijeteći obližnjim japanskim otocima, prekidajući isporuke poluvodiča i stavljajući potencijalni pritisak na pomorske puteve koji opskrbljuju naftom.

“Ovo postavlja novi smjer za Japan. Ako se provede na odgovarajući način, odbrambene snage će biti prava sila svjetske klase”, rekao je Yoji Koda, bivši admiral pomorskih snaga koji je zapovijedao japanskom flotom 2008. godine. Vlada je poručila da će također skladištiti rezervne dijelove i drugo streljivo, proširiti transportne kapacitete i razviti sposobnosti kibernetičkog ratovanja. U svom poslijeratnom ustavu koji su napisali Amerikanci, Japan se odrekao prava na vođenje rata.

“Ruska invazija na Ukrajinu ozbiljno je kršenje zakona koji zabranjuju upotrebu sile i uzdrmala je temelje međunarodnog poretka. Strateški izazov koji predstavlja Kina najveći je s kojim se Japan ikada suočio”, dodaje se u planu, također napominjući da Peking nije isključio upotrebu sile kako bi Tajvan stavio pod svoju kontrolu.

Zasebni dokument strategije nacionalne sigurnosti koji je ukazivao na Kinu, Rusiju i Sjevernu Koreju, najavljuje blisku saradnju sa SAD-om i drugim nacijama kako bi se odvratile prijetnje uspostavljenom međunarodnom poretku.

“Premijer daje jasnu, nedvosmislenu stratešku izjavu o ulozi Japana kao garanta sigurnosti u Indo-Pacifiku”, rekao je američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel.

Kina je optužila Japan za iznošenje lažnih tvrdnji o kineskim vojnim aktivnostima u novoj sigurnosnoj strategiji, navodi se u saopćenju kineskog veleposlanstva u Japanu.

“Rat u Ukrajini pokazao nam je nužnost borbe, a to je nešto na što Japan do sada nije bio spreman. Japan kasno starta, kao da smo 200 metara iza nas u sprintu na 400 metara”, rekao je Toshimichi Nagaiwa, penzionisani general Zračnih snaga.

Kineska odbrambena potrošnja pretekla je japansku na prijelazu stoljeća, a sada ima vojni budžet više od četiri puta veći. Premalo streljiva i nedostatak rezervnih dijelova koji prizemljuju zrakoplove i stavljaju drugu vojnu opremu van pogona najneposredniji su problemi s kojima se Japan mora pozabaviti.

Kishidin plan će udvostručiti izdatke za odbranu na oko 2 posto bruto domaćeg proizvoda tokom pet godina, premašivši samonametnutu granicu potrošnje od 1 posto koja je na snazi ​​od 1976. godine. Povećat će budžet ministarstva odbrane na oko desetinu ukupne javne potrošnje na sadašnjem niovu, a Japan će učiniti trećim najvećim vojnim potrošačem u svijetu nakon SAD i Kine.

To “razbacivanje” će osigurati posao japanskim proizvođačima vojne opreme kao što je Mitsubishi Heavy Industries, za koji se očekuje da će voditi razvoj tri projektila većeg dometa koji će biti dio novih japanskih raketnih snaga.

MHI će također izgraditi sljedeći japanski mlazni lovac zajedno s BAE Systems PLC i Leonardo SPA u zajedničkom projektu između Japana, Britanije i Italije. Tokio je za to izdvojio 5,6 milijardi dolara u petogodišnjem odbrambenom programu. Korist će imati i strane kompanije. Japan želi da američke krstareće rakete Tomahawk koje lansira Raytheon Technologies budu dio novih snaga odvraćanja.

Ostale stavke na japanskom vojnom popisu za kupovinu u sljedećih pet godina uključuju projektile presretače za odbranu od balističkih projektila, dronove za napad i izviđanje, satelitsku komunikacijsku opremu, nevidljive lovce Lockheed Martin F-35, helikoptere, podmornice, ratne brodove i teške transportne zrakoplove.

Kako bi platio tu opremu, Kishidin vladajući blok je ranije u petak saopćio da će povećati porez na duhan, korporativni porez i porez na prihod od obnove nakon katastrofe. No, budući da je protivljenje povećanju poreza u njegovoj vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci još uvijek snažno, japanski čelnik tek treba reći kada će primijeniti te više stope, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Japan