Vijesti 02.09.2015.

I to je moguće: Srbi i Bošnjaci zajedno protiv Hrvata

ČITANJE: 2 minute

trgovska gora

Načelnici svih osam opština u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH potpisom će potvrditi da su protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj u blizini granice sa BiH, izjavio je danas načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić.

Babić je istakao da će ovakav stav biti velika podrška i resornom ministarstvu i Regulatornoj agenciji za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH.

– Protiv izgradnje su i građani Dvora, mada zbog toga što Hrvatska nije zaustavila proces izgradnje i dalje postoji bojazan od toga šta se događa u kasarni Čerkezovac na lokalitetu Trgovska gora gdje je planirano skladištenje otpada – rekao je Babić.

On je naglasio da je na jučerašnjem sastanku u Novom Gradu zaključeno da se pokrene inicijativa da se do kraja godine monitoringom stručnjaka iz oblasti radiologije i nuklearne sigurnosti provjeri da li u kasarni Čerkezovac već postoji nelegalno odlagalište.

U opštinskoj upravi Novi Grad juče je održan sastanak o temi odlaganja radioaktivnog otpada u susjednoj Hrvatskoj, kome su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević, načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić i predstavnici opštine Kozarska Dubica.

Babić je rekao da je o jučerašnjim zaključcima sastanka upoznao načelnika opštine Kozarska Dubica Mileta Zlojutra, koji će u narednom periodu saglasno djelovati sa načelnicima ostalih opština koje gravitiraju ovim područjem.

Državni zavod za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Hrvatske objavio je 27. jula prijedlog Nacionalnog programa sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora nuklearnog goriva, u kojem je planirana lokacija odlagališta kasarna Čerkezovac na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor.

(banjaluka.net)