Biznis 04.09.2015.

IFA sajam: Smartfoni privlačniji od televizora?

ČITANJE: 2 minute
Smartphones

Izlagači na najvećem evropskom sajmu elektronike IFA, koji je počeo danas i traje do 9. septembra u Berlinu, predstaviće, pored ostalog, najnovije modele televizora sa tankim ekranima koji iz godine u godinu daju sve oštriju sliku, a sve su boljih boja i dosegli su veličine koje više ne staju u običnu dnevnu sobu.

Međutim, u tom segmentu, kao i kod kućnih bioskopa i kamera, poslovi ne idu baš najbolje, piše danas javni servis Radio Dojče vele.

“Prva polovina 2015. bila je lošija nego što smo predvidjeli, u svakom slučaju za klasičnu zabavnu elektroniku”, rekao je Hans-Joahim Kamp, predsjednik Nadzornog odbora firme “gfu consumer und Home-Electronics”, koja organizuje sajam u Berlinu.

“Znali smo da ove godine nema svjetskog prvenstva u fudbalu, ali ipak nismo predvidjeli minus od 9,3 odsto“, izjavio je Kamp.

Samo prodaja televizora s tankim ekranom opala je za 16,5 procenata i ukupan promet bio je samo 1,8 milijardi evra.

Televizori su i dalje najčešći uređaji zabavne elektronike, ali mobilni aparati su sve traženiji.

Međutim, čak su i laptop-računari i tablet-računari sve manje traženi u korist pametnih telefona.

Najvažniji proizvod je pametni telefon. Bez njega više ništa nije moguće. To se odražava i kod prodaje.

Ove godine je oblast telefonske komunikacije u poslovnim rezultatima premašila klasičnu zabavnu elektroniku.

U prvoj polovini ove godine, u Njemačkoj je prodato više od 11 miliona mobilnih telefona, do kraja godine taj broj bi trebalo da poraste na 25 miliona.

Pored toga, ogromna je i umreženost uređaja, više ništa ne funkcioniše bez interneta.

Samo još 18 odsto svih uređaja ne može da komunicira međusobno i s internetom.

S interneta sve češće stižu i filmovi i muzika, ponuđači muzike na vebu zabilježili su plus od 60 odsto.

Na sajmu IFA, ipak, ove godine neće moći da bude viđeno ništa zaista novo, izlagači će se prije svega truditi da prošlogodišnje trendove predstave u savršenom obliku.

Dobar dio izložbenog prostora na IFA, gdje ove godine svoje proizvode predstavlja se više od 1.500 izlagača, popunjava i bijela tehnika: veš-mašine, frižideri i sve ono što je potrebno jednom domaćinstvu. Veliku ulogu u toj oblasti ima štednja energije.

Svaki treći Nijemac danas je spreman da zamijeni svoj stari uređaj novim koji manje troši.

Sve više aparata za domaćinstvo priključeno je na internet. Modernim domaćinstvom upravlja se putem aplikacija i pametnih telefona, a robot za usisavanje brine se za čistoću i kada nikoga nema kod kuće.

Jedino što Nijemce zaista brine jeste bezbjednost podataka na mreži. Tu su hitno potrebna uvjerljiva rješenja, zaključuje Dojče vele.

(Agencije)