Igor Radojičić o Prijedlogu budžeta za 2018: Najviše sredstava za kapitalna ulaganja

Predloženi budžet grada Banjaluka za 2018. godinu iznosi 134.091.000 KM, omogućava dosta velikih, novih i dobrih projekata za grad u različitim oblastima i u idućoj godini biće realizovani brojni infrastrukturni i razvojni projekti.

Rekao je ovo u petak gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nakon rasprave o Prijedlogu budžeta za 2018.

“Povećanje se odnosi na nekoliko stavki, od čega najviše za kapitalna ulaganja, za koja je predviđeno oko 20 miliona KM”, rekao je Radojičić.

Dodao je da se pojavljuju i novi grantovi na sredstva koja će biti podsticaji za sport, kulturu i turizam u gradu.

“Iduće godine radićemo posebne programe za školski uzrast, dvije sportske dvorane, jednu kroz projekat javno-privatnog partnerstva, a druga je nastavak rekonstrukcije dvorane šoping-centra”, kazao je Radojičić.

Istakao je da će nastaviti i projekte koji su rađeni u oblasti poboljšanja poslovnog ambijenta, proširenje Industrijske zone u Ramićima i nove industrijske zone “Jelšingrada”, za koju već sada postoji interes.

Radojičić je kazao da je Ministarstvo finansija RS dalo uslovnu saglasnost za budžet.

“Mislim da Ministarstvo ne razumije neke stvari, radi se o tome da je grad za iduću godinu obezbijedio 423.000 KM za tri nove vrtićke grupe, a radi se o i povećanju bruto plata za Centar za predškolsko vaspitanje”, kaže Radojičić i dodaje da su za nove vrtiće potrebne nove vaspitačice i radnici.

Naglasio je da se planirano povećanje rashoda za plate odnosi isključivo na zapošljavanja u vrtićima, dok zaposlenima u Gradskoj upravi, kako je naveo, plate neće biti povećane i biće na istom nivou kao i ove godine.

“Nakon slučaja s izgriženom bebom bilo je zahtjeva od republičkih organa da se poveća broj izvršilaca i da bude manje opterećenja na vaspitačicama s brojem djece”, pojasnio je Radojičić.

U resornom ministarstvu su samo kratko rekli da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da postoje razlozi zbog čega su dali uslovnu saglasnost.

Odbornici opozicije rekli su da neće podržati predloženi budžet jer se ne slažu s njim.

Radojičić je rekao da će budžetska rezerva od 1,5 miliona KM biti isključivo trošena za reagovanje u nepredviđenim situacijama, kao što je bio slučaj sa saniranjem posljedica nedavnog olujnog nevremena 11. i 12. decembra.

U pogonu četiri kotla u “Eko-toplani”

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se nova “Eko-toplana” u rad pušta sukcesivno, kotao po kotao, i da su u pogonu četiri kotla instalisane snage od 20 megavata. Naredne sedmice očekuje se puštanje u pogon još dva kotla ukupne snage od 30 megavata.

“To znači da bi za Novu godinu u gradu trebalo da bude toplije i urednije centralno grijanje”, rekao je Radojičić i dodao da je rok za završetak svih radova i puni pogon “Eko-toplane” do kraja januara 2018. godine.

(Nezavisne)

(FOTO) DOBRO RASPOLOŽENJE Maturanti Ekonomske škole otvorili sezonu matura

Večeras je park Petar Kočić u Banjaluci bio prepun dobro raspoloženih maturanata, njihovih raskošnih haljina i svečanih odijela. Uz zvuke uličnih trubača maturanti su se počeli zagrijavati za ispit zrelosti. Andrijana Vođević, maturantica smjera Ekonomski tehničar, rekla je kako joj je drago što je škola završena te da se nada da će proslava proteći dobro

U AVGUSTU Konkurs za upis djece jasličkog i vrtićkog uzrasta

Javni konkurs za prijem djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2018/2019. godini ove godine trajaće od 1. do 15. avgusta. Ovo je potvrdila Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dodala da se još uvijek ne zna tačan broj koliko će djece biti primljeno u vrtiće Centra. “Ove godine konkurs će

BANJALUKA DOBILA NAGRADU Bronza za projekat daljinskog grijanja

Projekat daljinskog grijanja, koji je dijelom finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dobio je bronzanu medalju EBRD-a, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na Svjetskom forumu o energetskoj efikasnosti, u organizaciji Ujedinjenih nacija, na kojem je

SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ” Lukač, Vrećo i Lepir u petak pred Anketnim odborom

Pred Anketnim odborom o “slučaju Dragičević” u petak će se naći ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, okružni tužilaca Dalibor Vrećo i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir. U najavi Narodne skupštine RS se navodi da će Lukač pred Anketni odbor u 11, Vrećo u 13, a Lepir u 15 sati. Anketni odbor je formiran odlukom

UDES KOD BANJALUKE Troje povrijeđeno u sudaru četiri vozila

U saobraćajnoj nesreći koja se u popodnevnim časovima desila u banjalučkom prigradskom naselju Verići, na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, povrijeđene su tri osobe. Kako saznaju “Nezavisne”, u nesreći je učestvovalo četiri vozila, a broj povijeđenih bi mogao biti i veći. Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su za sada tri osobe povrijeđene, te