Igor Radojičić o Prijedlogu budžeta za 2018: Najviše sredstava za kapitalna ulaganja

Predloženi budžet grada Banjaluka za 2018. godinu iznosi 134.091.000 KM, omogućava dosta velikih, novih i dobrih projekata za grad u različitim oblastima i u idućoj godini biće realizovani brojni infrastrukturni i razvojni projekti.

Rekao je ovo u petak gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nakon rasprave o Prijedlogu budžeta za 2018.

“Povećanje se odnosi na nekoliko stavki, od čega najviše za kapitalna ulaganja, za koja je predviđeno oko 20 miliona KM”, rekao je Radojičić.

Dodao je da se pojavljuju i novi grantovi na sredstva koja će biti podsticaji za sport, kulturu i turizam u gradu.

“Iduće godine radićemo posebne programe za školski uzrast, dvije sportske dvorane, jednu kroz projekat javno-privatnog partnerstva, a druga je nastavak rekonstrukcije dvorane šoping-centra”, kazao je Radojičić.

Istakao je da će nastaviti i projekte koji su rađeni u oblasti poboljšanja poslovnog ambijenta, proširenje Industrijske zone u Ramićima i nove industrijske zone “Jelšingrada”, za koju već sada postoji interes.

Radojičić je kazao da je Ministarstvo finansija RS dalo uslovnu saglasnost za budžet.

“Mislim da Ministarstvo ne razumije neke stvari, radi se o tome da je grad za iduću godinu obezbijedio 423.000 KM za tri nove vrtićke grupe, a radi se o i povećanju bruto plata za Centar za predškolsko vaspitanje”, kaže Radojičić i dodaje da su za nove vrtiće potrebne nove vaspitačice i radnici.

Naglasio je da se planirano povećanje rashoda za plate odnosi isključivo na zapošljavanja u vrtićima, dok zaposlenima u Gradskoj upravi, kako je naveo, plate neće biti povećane i biće na istom nivou kao i ove godine.

“Nakon slučaja s izgriženom bebom bilo je zahtjeva od republičkih organa da se poveća broj izvršilaca i da bude manje opterećenja na vaspitačicama s brojem djece”, pojasnio je Radojičić.

U resornom ministarstvu su samo kratko rekli da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da postoje razlozi zbog čega su dali uslovnu saglasnost.

Odbornici opozicije rekli su da neće podržati predloženi budžet jer se ne slažu s njim.

Radojičić je rekao da će budžetska rezerva od 1,5 miliona KM biti isključivo trošena za reagovanje u nepredviđenim situacijama, kao što je bio slučaj sa saniranjem posljedica nedavnog olujnog nevremena 11. i 12. decembra.

U pogonu četiri kotla u “Eko-toplani”

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se nova “Eko-toplana” u rad pušta sukcesivno, kotao po kotao, i da su u pogonu četiri kotla instalisane snage od 20 megavata. Naredne sedmice očekuje se puštanje u pogon još dva kotla ukupne snage od 30 megavata.

“To znači da bi za Novu godinu u gradu trebalo da bude toplije i urednije centralno grijanje”, rekao je Radojičić i dodao da je rok za završetak svih radova i puni pogon “Eko-toplane” do kraja januara 2018. godine.

(Nezavisne)

Pomozimo Predragu Duronjiću da pobijedi bolest

Predragu Duronjiću iz Banjaluke je, zbog dugogodišnje bolesti, potrebna transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u italijanskom gradu Padova. Za transplataciju je potrebno 75.000 evra plus put i boravak u Italiji. Porodica i prijatelji mole sve humane ljude da pomognu u sakupljanju novčanih sredstava kako bi ovaj momak pošao na liječenje u Italiju. Otvoren

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.