Igor Radojičić o Prijedlogu budžeta za 2018: Najviše sredstava za kapitalna ulaganja

Predloženi budžet grada Banjaluka za 2018. godinu iznosi 134.091.000 KM, omogućava dosta velikih, novih i dobrih projekata za grad u različitim oblastima i u idućoj godini biće realizovani brojni infrastrukturni i razvojni projekti.

Rekao je ovo u petak gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nakon rasprave o Prijedlogu budžeta za 2018.

“Povećanje se odnosi na nekoliko stavki, od čega najviše za kapitalna ulaganja, za koja je predviđeno oko 20 miliona KM”, rekao je Radojičić.

Dodao je da se pojavljuju i novi grantovi na sredstva koja će biti podsticaji za sport, kulturu i turizam u gradu.

“Iduće godine radićemo posebne programe za školski uzrast, dvije sportske dvorane, jednu kroz projekat javno-privatnog partnerstva, a druga je nastavak rekonstrukcije dvorane šoping-centra”, kazao je Radojičić.

Istakao je da će nastaviti i projekte koji su rađeni u oblasti poboljšanja poslovnog ambijenta, proširenje Industrijske zone u Ramićima i nove industrijske zone “Jelšingrada”, za koju već sada postoji interes.

Radojičić je kazao da je Ministarstvo finansija RS dalo uslovnu saglasnost za budžet.

“Mislim da Ministarstvo ne razumije neke stvari, radi se o tome da je grad za iduću godinu obezbijedio 423.000 KM za tri nove vrtićke grupe, a radi se o i povećanju bruto plata za Centar za predškolsko vaspitanje”, kaže Radojičić i dodaje da su za nove vrtiće potrebne nove vaspitačice i radnici.

Naglasio je da se planirano povećanje rashoda za plate odnosi isključivo na zapošljavanja u vrtićima, dok zaposlenima u Gradskoj upravi, kako je naveo, plate neće biti povećane i biće na istom nivou kao i ove godine.

“Nakon slučaja s izgriženom bebom bilo je zahtjeva od republičkih organa da se poveća broj izvršilaca i da bude manje opterećenja na vaspitačicama s brojem djece”, pojasnio je Radojičić.

U resornom ministarstvu su samo kratko rekli da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da postoje razlozi zbog čega su dali uslovnu saglasnost.

Odbornici opozicije rekli su da neće podržati predloženi budžet jer se ne slažu s njim.

Radojičić je rekao da će budžetska rezerva od 1,5 miliona KM biti isključivo trošena za reagovanje u nepredviđenim situacijama, kao što je bio slučaj sa saniranjem posljedica nedavnog olujnog nevremena 11. i 12. decembra.

U pogonu četiri kotla u “Eko-toplani”

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se nova “Eko-toplana” u rad pušta sukcesivno, kotao po kotao, i da su u pogonu četiri kotla instalisane snage od 20 megavata. Naredne sedmice očekuje se puštanje u pogon još dva kotla ukupne snage od 30 megavata.

“To znači da bi za Novu godinu u gradu trebalo da bude toplije i urednije centralno grijanje”, rekao je Radojičić i dodao da je rok za završetak svih radova i puni pogon “Eko-toplane” do kraja januara 2018. godine.

(Nezavisne)

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.