Igor Radojičić o Prijedlogu budžeta za 2018: Najviše sredstava za kapitalna ulaganja

Predloženi budžet grada Banjaluka za 2018. godinu iznosi 134.091.000 KM, omogućava dosta velikih, novih i dobrih projekata za grad u različitim oblastima i u idućoj godini biće realizovani brojni infrastrukturni i razvojni projekti.

Rekao je ovo u petak gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nakon rasprave o Prijedlogu budžeta za 2018.

“Povećanje se odnosi na nekoliko stavki, od čega najviše za kapitalna ulaganja, za koja je predviđeno oko 20 miliona KM”, rekao je Radojičić.

Dodao je da se pojavljuju i novi grantovi na sredstva koja će biti podsticaji za sport, kulturu i turizam u gradu.

“Iduće godine radićemo posebne programe za školski uzrast, dvije sportske dvorane, jednu kroz projekat javno-privatnog partnerstva, a druga je nastavak rekonstrukcije dvorane šoping-centra”, kazao je Radojičić.

Istakao je da će nastaviti i projekte koji su rađeni u oblasti poboljšanja poslovnog ambijenta, proširenje Industrijske zone u Ramićima i nove industrijske zone “Jelšingrada”, za koju već sada postoji interes.

Radojičić je kazao da je Ministarstvo finansija RS dalo uslovnu saglasnost za budžet.

“Mislim da Ministarstvo ne razumije neke stvari, radi se o tome da je grad za iduću godinu obezbijedio 423.000 KM za tri nove vrtićke grupe, a radi se o i povećanju bruto plata za Centar za predškolsko vaspitanje”, kaže Radojičić i dodaje da su za nove vrtiće potrebne nove vaspitačice i radnici.

Naglasio je da se planirano povećanje rashoda za plate odnosi isključivo na zapošljavanja u vrtićima, dok zaposlenima u Gradskoj upravi, kako je naveo, plate neće biti povećane i biće na istom nivou kao i ove godine.

“Nakon slučaja s izgriženom bebom bilo je zahtjeva od republičkih organa da se poveća broj izvršilaca i da bude manje opterećenja na vaspitačicama s brojem djece”, pojasnio je Radojičić.

U resornom ministarstvu su samo kratko rekli da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da postoje razlozi zbog čega su dali uslovnu saglasnost.

Odbornici opozicije rekli su da neće podržati predloženi budžet jer se ne slažu s njim.

Radojičić je rekao da će budžetska rezerva od 1,5 miliona KM biti isključivo trošena za reagovanje u nepredviđenim situacijama, kao što je bio slučaj sa saniranjem posljedica nedavnog olujnog nevremena 11. i 12. decembra.

U pogonu četiri kotla u “Eko-toplani”

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se nova “Eko-toplana” u rad pušta sukcesivno, kotao po kotao, i da su u pogonu četiri kotla instalisane snage od 20 megavata. Naredne sedmice očekuje se puštanje u pogon još dva kotla ukupne snage od 30 megavata.

“To znači da bi za Novu godinu u gradu trebalo da bude toplije i urednije centralno grijanje”, rekao je Radojičić i dodao da je rok za završetak svih radova i puni pogon “Eko-toplane” do kraja januara 2018. godine.

(Nezavisne)

DONACIJE GRADSKE UPRAVE 10.000 KM za porodicu Jovanke Tepić

Jovanka Tepić i njene kćerke, koje su u požaru ostale bez krova nad glavom, dobiće novčanu pomoć Gradske uprave u iznosu od 10.000 KM, a sve dok radovi na popravci kuće ne budu završeni, imaće obezbijeđen besplatan smještaj u centru „Zaštiti me“.