Magazin 12.12.2016.

Igrali i pjevali u čast svetog Nikole

ČITANJE: 2 minute

Sveti Nikola je zaštitnik djece i slava našeg vrtića. On nam svake godine, ako smo bili dobri, donese poklone u čizmice. Zato se radujemo i spremamo priredbu za njega.

Ovako su govorili mališani nekoliko gradskih vrtića koji su na sceni Banskog dvora manifestacijom dječjeg stvaralaštva obilježili krsnu slavu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Svetog Nikolu.

Igrokazi, recitacije, ples i vesela dječja lica obučena u narodne nošnje, od kojih su neke bile ukrašene zmijanjskim vezom, bile su popraćene aplauzom mnogobrojne publike. Interesovanje za nastup djece bilo je ogromno, tako da se tražila stolica više.

Petogodišnja Una Paspalj iz vrtića “Neven” kazala je da su se njeni drugari i ona dugo pripremala za nastup na priredbi povodom slave vrtića.

– Mnogo smo vježbali ples. Na taj način željeli smo da pokažemo da smo bili dobri i da od svetog Nikole očekujemo da nam donese igračke u čizme. Poželjela sam ove godine da dobijem knjigu na zaključavanje i konjića – rekla je Paspaljeva.

Prelijepe nošnje ukrašene zmijanjskim vezom, koje su ovi mališani nosili, zapale su za oko svima, a dječica su znala i šta ovaj vez predstavlja.

– Kada nas neko pita šta je to, mi smo naučili da kažemo da je to naša tradicija i da mi to čuvamo – kazao je jedan od mališana koji je žurio na scenu i nije stigao da kaže ime.

I direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović nije krila zadovoljstvo dječjom priredbom.

– Djeca vrlo rado učestvuju u ovakvim manifestacijama. Jako su uzbuđena svaki put kada nastupaju, kao i svi mi iz Centra. Na sceni su blistala i pokazala šta su naučila – rekla je Kurtinovićeva.

Ministarstvo

Ministar porodice, omladine i sporta RS podržava rad Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje kako bi mališani imali srećno djetinjstvo i izrasli u zdrave ljude. Izjavila je to resorna ministarka Jasmina Davidović.

– Nastavićemo svoje aktivnosti da usmjeravamo ka poboljšanju položaja djece. Vrtiće podržavamo putem adaptacije prostora, nabavke namještaja i didaktičkog materijala – kazala je Davidovićeva.

(Glas)