Magazin 27.09.2015.

Igre u svemiru: Večeras “Supermjesec” i “krvavi Mjesec”

ČITANJE: 1 minuta
Mjesec

Mjesec i njegova veza sa Suncem donosi plimu i poplave, kao i druge nepogode, a oni koji vjeruju u “proročanstvo krvavog mjeseca” tvrde da će uslijediti apokalipsa. Još kad čuju da je ovog puta u kombinaciji i “Supermjesec”…

U kasnoj noći, 27. na 28. septembar, nebo će osvijetliti fenomen poznat kao „Supermjesec“. U isto vrijeme će se desiti  i njegovo pomračenje, pri čemu će postati „Krvavi Mesec“, a za istu noć “najavljena” je i apokalipsa, koja je prvo bila “zakazana” za 23. septembar.

Mjesec će u istom danu biti i najtamniji i najsvjetliji ove godine.

Supermjesec se odnosi na efekat koji se javlja kada se pun Mjesec nađe u svojoj najbližoj tački do Zemlje (pun Mjesec), što nam omogućava da ga vidimo u njegovoj najsvjetlijoj fazi i tada izgleda mnogo veći, čak i do 14 odsto veći od normalnog.

Zbog svoje blizine jako će svijetliti, a ubrzo nakon toga postupno će nestati. Potpuno pomračenje dogodiće se samo sat vremena od njegovog najsjajnijeg momenta, kada će Zemljina sijenka u potpunosti zakloniti Mesec.

Nakon toga uslijediće Krvavi Mesec, fenomen pomračenja, pri čemu Mesec pokriva Zemljina senka, koja mu daje svijetlu crvenu boju zbog prelamanja sunčeve svjetlosti u atmosferi naše planete. To pomračenje će biti četvrto i posljednja u nizu grupe lunarnih pomračenja, poznate kao „krvavi Mesec“, koja je počela u aprilu 2014. godine.

Astrolozi kažu da nema razloga za zabrinutost, a plima će, kako kažu naučnici biti za samo pet centimetara viša od najviše plime u protekle dvije decenije.

(B92)