Politika 20.09.2021.

ILIĆ: Odborničku većinu niko ne može da ucijeni bilo kakvim protestom

ČITANJE: 5 minuta

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, gostujući u emisiji ATV-a “Direktno” govorio je o Nacrtu rebalansa budžeta grada Banjaluka za ovu godinu i predstojećoj sjednici banjalučke skupštine, o tome da li rebalans predstavlja samovolju pojedinca, kojim sredstvima su plaćeni udžbenici za đake osnovnih škola, te mnogim drugim temama.

Ilić je naveo da je sutrašnja sjednica važna zbog mnogo faktora, prenosi ATV.

“Sutrašnja sjednica Skupštine grada je izuzetno važna. Danas smo imali sastanak povodom same sjednice. Niko nije očekivao da će taj sastanak da riješi probleme koje Banjaluka ima duži niz mjeseci, a između skupštinske većine i nove gradske administracije. Na našu inicijativu je sazvan taj sastanak, da sa gradonačelnikom porazgovaramo o tim stvarima. Pokušali smo da ukažemo na neke stvari za koje smatramo da nisu ispravne. Mi nećemo odustati od politika koje smo tokom budžeta usvajali. Tražili smo podršku zdravstvenim radnicima i podršku porodiljama. Mi smo tražili 500 KM za svaku porodilju, a ne 10 odsto na njihovu platu. Prvo 10 odsto nekome ko ima 800 KM nije isto kao 10 odsto onom ko ima platu 1.500 KM. Danas smo čuli objašnjenje da to neće biti tako, 10 odsto, da će oni minimalne plate imati 10 odsto, a one koje su malo veće, 7, 6. Tako da, mi od tih politika nećemo odustati. Njih ćemo tražiti i sutra na zasjedanju. Ukoliko dođe do toga da se ovakav Nacrt usvoji bez ovih politika to će biti isključivo davanje prilike novoj gradskoj administraciji da uvrsti ove politike i da sam prijedlog rebalansa koji se usvaja na narednoj sjednici, ukoliko do njega dođe, bude sastavni dio svih ovih stvari”, kazao je Ilić.

On je kazao da skupštinsku većinu, ili bilo kojeg pojedinca u istoj, niko ne može da ucijeni bilo kakvim protestom.

“Mi definitivno ne učestvujemo u kreiranju niti rebalansa budžeta niti smo učestvovali u kreiranju samog budžeta. Neko je odlučio da kroz svoju političku promociju i medijski prostor koji ima, obeća pojedine stvari, kako ranije tako i sada. Jedan gotovo dokument dostavi nama na odborničke klupe, da ga mi usvojimo, i to je to, ide dalje. Takve stvari niti u politici niti u životu ne funkcionišu tako. Skupštinsku većinu ili bilo kojeg pojedinca u Skupštini grada niko ne može ucjenjivati na bilo koji način, niti protestima niti na bilo koji način. Gradonačelnik je ponovo prijetio protestima, ali smatram da nema potreba da tako pokazujemo moć, i da gledamo ko koliko naroda može izvesti na ulice. Onog momenta kada neko nema rješenje ili ne želi da pronađe rješenje on poziva na proteste. Problemi građana se rješavaju za stolom i u odborničkim klupama. Mi se protesta ne bojimo, nije nam želja da moramo odgovoriti istom mjerom. Ali neka se osvrnu na 15. septembar i vide koliki je broj ljudi dao podršku SNSD-u pa i koalicionim partnerima. To nije scenario koji mi želimo da se desi”, naveo je predsjednik Skupštine, te dodao:

“Nemamo komunikaciju sa gradonačelnikom. Ne može biti loša, jer je nemamo. Sadašnja komunikacija, gora je nego u periodu kada smo preuzeli mandate. Gradonačelnik se pravda s tim da je bio na odmoru i da nije imao priliku ni da radi niti da imamo bilo kakvu komunikaciju, i to je razlog zašto smo mi rebalans budžeta vidjeli prvi put na koloegijumu, a ne dosta ranije kada se o njemu raspravlja i gradi. Nekoliko puta smo pokušali da uđemo u normalnu komunikaciju da razgovaramo oko tih stvari, međutim, to nije prošlo. Budžet nije budžet Draška Stanivukovića, Mladena Ilića, on je budžet svih građana Banjaluke. Mi ne želimo da se spuštamo na nekakav nivo, gdje su oni imali prijedloge da se to rasparčava, odnosno da se to uzima koliko treba. Tu smo da zastupamo politike građana koji su nas birali”, kaže on.

Predsjednik Skupštine grada održao je radni sastanak sa predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica sa teritorije grada Banja Luka.

“To je bio radni sastanak u kojem su bili sazvani svi predsjednici Savjeta mjesnih zajednica. Drago mi je što su svi došli i imali želju da učestvuju u radu. Pojedini su i uputili žalbe da sa gradskom administracijom nemaju nikakav odnos, da im ne odgovaraju na pitanja. Razgovarali smo o tome koji su naši dalji ciljevi. Oni će svi do 1. oktobra dostaviti prioritete svojih mjesnih zajednica. Da nastavimo započete, i započnemo nove projekte, kako bi što više istih bilo u rebalansu budžeta”, ističe Ilić.

Gradonačelnik govori o uštedama, a Banjaluku zadužuje za šest miliona KM.

“Njima ne bi bili dovoljni svi budžeti ovog svijeta da ispune sva, suluda obećanja. Mi sutra imamo odluku o tom kreditnom zaduženju, za dodatnih šest miliona KM. Za mene je to apsurdno, kako oni stvari predstavljaju. Oni su odlučili da sjednu za sto i potroše tih šest miliona za 15 minuta. Nemaju apsolutno bilo kakvu dokumentaciju za nekog od tih projekata. Neka kažu koji je to iznos sredstava, za bilo koju od tih ulica. Neka kažu samo dužinu od tih puteva. Lično sam protiv zaduženja grada Banjaluke”, naveo je on.

Ilić se osvrnuo i na rad odbornika SNSD-a.

“Mnogo vremena provedemo na terenu. U toku su unutarstranački izbori u Gradskom odboru SNSD-a. Završili smo izborne konferencije u prigradskim i ruralnim dijelovima grada, sada smo u gradskim naseljima. Nekad početkom narednog mjeseca s tim završavamo. Posebno što nas raduje, jeste što dosta novih članova pristupa SNSD-u”

(SB)

Oznake: Mladen Ilić