Politika 21.07.2021.

Ilić: Put kojim se došlo do besplatnih udžbenika nije u skladu sa zakonom

ČITANJE: 2 minute

“Raduje me što će osnovci imati besplatne udžbenike, ali put kojim se do tog došlo nije pravno valjan i bojim se da bi mogao u narednom periodu stvoriti probleme u funkcionisanju Grada Banjaluka, rekao je za ATV Mladen Ilić, predsjednik banjalučke Skupštine.

“Izuzetno je dobra stvar što će osnovci od iduće školske godine imati besplatne udžbenike, svjesno smo da je to jedan posvlastica za njih i rasteretiće sigurno porodični budžet i to je praksa koju moramo priznati da je dobra, ono što nije dobro za ovaj slučaj je da sama procedura do toga da osnovi imaju besplatne knjige je urađena protiv zakona, kaže Ilić za ATV i dodaje:

“U prevodu, Grad Banjaluka ima obezbijeđena sredstva od nekih 700.000 za besplatne udžbenike u ovoj godini i to je iznos koji je usvojen u samom usvajanju budžeta na početku ove godine. Taj drugi iznos sredstava koji je još toliko, pa čak i nešto veći od ovog se pretpostavlja od strane gradonačelnika da će biti usvojen u narednom budžetu te će na taj način moći biti isplaćeno u martu naredne godine.”

Ilić kaže da je ovo još jedan pokušaj da se skupština Grada dovede pred svršen čin.

“To je još jedan od pokušaja da se skupština Grada dovede pred svršen čin, iako je već u nekoliko navrata pohvalila ovakvu inicijativu i do nje traba naći način da se dođe. Nažalost ovaj način je protvi zakona i u nekim slučaju Banjaluka može ući u problem finansiranja ovog projekta. To vam je kao da kupujete auto od 20.000 maraka, sada imate 10.000, a za ovih deset ćemo vidjeti šta će biti sljedeće godine. To je neozbiljno”, kaže Ilić.

(E.M)

Oznake: Mladen Ilić