Vijesti 17.09.2021.

Ilić: Savjete mjesnih zajednica treba uključiti u pripreme rebalansa budžeta

ČITANJE: 2 minute

Savjeti banjalučkih mjesnih zajednica trebaju do 1. oktobra dostaviti kabinetu predsjednika Skupštine grada inicijative u kojima će biti navedeni projekti koje oni smatraju da trebaju biti uvršteni u rebalans budžeta grada.

Dogovoreno je to na današnjem sastanku predsjednika gradskog parlamenta Mladena Ilića i predstavnika Savjeta mjesnih zajednica.

– Cilj je da mjesne zajednice uključimo u pripremu rebalansa budžeta. Na taj način ćemo dobiti jasniju sliku o stvarima koje treba uraditi u Banjaluci, jer samo oni koji žive u određenim naseljima mogu najbolje reći koji su njihovi najveći problem – rekao je Ilić.

Ukoliko Nacrt dobije potrebnu podršku tražiće da javna rasprava duže traje, nekih 15 dana, kako bi svi mogli da se izjasne o ovom dokumentu. Kaže da je interes svih da učestvuju zajedno za gradonačelnikom u kreiranju politika Grada Banjaluka, piše Srpskainfo.

– Građani su birali gradonačelnika, ali i odbornike da ih predstavljaju i mi definitivno nismo dizači ruku za nekakva dokumenta koja nam neko stavi na sto i da mi to prihvatimo. Siguran sam da će gradska administracija razumjeti tako nešto i uvažiti stavove koje će imati skupštinska većina i da izbjegnemo scene koje smo imali kod usvajanja budžeta. Mislim da je i sam gradonačelnik shvatio da stvari nisu onakav kako je zamišljao kada je prošle godine preuzeo funkciju. Prvo je bila priča da može sam i da mu mi ne trebamo, kasnije je bila priča da možda sa većinom treba razgovarati, ali sada je već spustio lopticu izrekao da je on neko ko predlaže budžet, a skupštinska većina odlučuje o tim stvarima i to je definitivno tako. Naša želja je da izbjegnemo amandmane i kada dođe do prijedloga rebalansa to bude nešto sto ćemo svi podržati – kazao je Ilić.

Predsjednik Savjeta MZ Kuljani Jovica Tomić je kaže da sastanci ove vrste vraćaju nadu da će se savjetima vratiti legitimitet.

– U prethodnom periodu je u mojoj MZ urađeno dosta toga, ali želimo da se kroz rebalans nastavi realizacija započetih stvari – rekao je Tomić i dodao da je traženo da se produži trajanje javne rasprave na više dana.

Kaže da je jedan od prioritet ove mjesne zajednice, koja ima oko 6.000 stanovnika, izgradnja kanalizacije.

– Pored toga potrebno je asfaltiranje glavne saobraćajnice, te sporednih ulica – naveo je Tomić.

(E.M)

Oznake: Mladen Ilić