Vijesti 02.09.2015.

Ima Boga: Tači i Čeku na optuženičkoj klupi

ČITANJE: 1 minuta

bota sot

Uz tekst pod naslovom “Specijalni sud dolazi, neka se spreme komandati OVK”, prištinski dnevnik Bota sot objavio je jutros fotografije visokih funkcionera aktuelne vlasti među kojima su Hašim Tači, Kadri Veselji i Agim Čeku.

Dnevnik konstatuje da je formiranje Specijalnog suda posljedica nefunkcionisanja pravnog sistema na Kosovu.

Uz trojicu pomenutih, objavljene su i fotografije jednog od osnivača OVK Azema Sulje, potpredsjednika kosovske skupštine Džavita Halitija i šefa parlamentarne grupe DPK Adema Grabovcija.

List navodi da će se Specijalni sud baviti borbom OVK, ali i da će sudski procesi u tom sudu demantovati tvrdnje Dika Martija, te da će se doći do zaključka da je ta borba “bila čista i da je bila odbrambena od, kako se tvrdi, režima bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića.”

Na pitanje lista koje je mere preduzelo Ministarstvo pravde vlade Kosova, resorni ministar Hajredin Kuči je rekao da je “sada sve u rukama međunarodnih faktora”.

Zamjenik ministra lokalne samouprave Bajram Gecaj očekuje da će se Sud baviti pravdom na, kako kaže, pravi i odgovoran način.

– Dosadašnja iskustva sa sličnim sudovima nisu i baš najbolja ali se nadamo da će Specijalni sud da obrazloži njegovo formiranje – rekao je Gecaj.

Inače, u ponedeljak je u kosovskom Službenom listu objavljena odluka o formiranju Specijalnog suda, a prema zakonu ona stupa na snagu 15 dana od dana objavljivanja.

(Agencije)