Biznis 02.06.2021.

IMAJU 35 MILIONA, TREBA IM 100: UIO traži pomoć Savjeta ministara za kupovinu Radišićeve zgrade

ČITANJE: 2 minute

Uprava za indirektno oporezivanje BiH tražila je pomoć Savjeta ministara BiH za kupovinu zgrade u Banjaluci od biznismena Mile Radišića i njegove firme “Grand Trade”, saznaje Capital.ba.

Naime, zaposlenima u Upravi se svidio prostor u centru Banjaluke koji im je ponudio Radišić za nešto manje od 100 miliona maraka. Međutim, UIO nema na raspolaganju pomenuti iznos novca već tek oko 35 miliona KM, prenosi capital.ba.

Problem je što se rok za odgovor na ponudu približava, a u Savjetu ministara za sada o svemu ćute.

“Na prethodno objavljena tri javna oglasa nije bilo zadovoljavajućih ponuda za kupovinu objekta za potrebe centrale kancelarije i regonalnog centra UIO, a na posljednji oglas pristigla je jedna ponuda koja bi zadovoljavala potrebe UIO, ali ta ponuda prelazi iznos finansijskih sredstava koja su na raspolaganju UIO. Ova institucija se obratila i Upravnom odboru UIO i Savjetu ministara BiH sa zahtjevom za pomoć. Još uvijek čekamo informaciju”, odgovorili su iz UIO.

Podsjećamo, Radišić je 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po kvadratnom metru.

Uslovi koje je zahtijevala UIO poklapaju se upravo sa onim čime Radišićev “Grand Trade” raspolaže u ulici Vuka Karadžića u Banjaluci.

Tražili su da se objekat nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra grada Banjaluka, da ima 12.000 metara kvadratnih prostora, te parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata.

Inače, Vlada Republike Srpske je još 2005. godine ustupila na korištenje UIO dio poslovne zgrade u Banja Luci, na uglu ulica Bana Lazarevića i Vase Pelagića od 5.400 kvadrata.

Međutim, kako im je taj prostor bio tijesan, pod zakup su uzeli i drugio dio zgrade, ali im ni to, kako se kasnije ispostavilo, nije bilo dovoljno.

“Objekat koji se koristi za smještaj UIO sa ukupnom površinom od 5.397 kvadrata nije namjenski pravljen za funkcionisanje institucije kakva je UIO, s obzirom da korisnog kancelarijskog prostora ima nešto više od 2.500 kvadrata, dok preostali dio prostora predstavlja nekorisni prostor i odnosi se na hodnike i stepeništa, i kao takav s obzirom na broj zaposlenih koji rade u ovom objektu ne zadovoljava potrebne uslove za rad”, požalili su se u UIO BiH i dodali kako su za 16 godina najma platili 5,7 miliona maraka.

U sjedištu UIO i Regioinalnom centru Banjaluka trenutno je zaposleno 717 radnika.

(SB)