IMENOVANJE: Milica Marković novi direktor Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA)

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je na juče održanoj sjednici smijenilo nekoliko čelnika državnih agencija kojima je istekao mandat, te su imenovani vršioci dužnosti direktora.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon sjednice, a na upit o imenovanju direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazao da sva kadrovska rješenja koja su bila u vezi sa završetkom procesa imenovanja direktora nisu okončana.

– Nije bilo spremnosti predstavnika Bošnjaka da glasaju za te odluke. Tako da nije imenovan ni direktor SIPA-e, kao ni direktori Regulatorne agencije za komunikacije, Službenog glasnika, Agencije za školovanje policijskih kadrova. Izvršili smo samo imenovanje vršioca dužnosti direktora određenih institucija na mandatni period od tri mjeseca do završetka konkursne procedure jer su tim ljudima istekli mandati – izjavio je Tegeltija.

Prema informacijama Faktora, Aleksandar Golijanin više neće biti direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH, a umjesto njega bi na tu poziciju u svojstvu vršioca dužnosti na period od tri mjeseca od objavljivanja odluke u Službenom listu trebao doći SNSD-ov Ljubiša Lalović. Dražen Primorac ostaje na poziciji zamjenika direktora, ovaj put u svojstvu vršioca dužnosti do okončanja konkursne procedure.

Sa pozicije direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) je smijenjen Gordan Milinić, a za vršiteljicu dužnosti je, saznajemo, imenovana Milica Marković, bivša zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ranije raspisani konkurs za izbor direktora FIPA-e je poništen, te će biti raspisan novi.

Velimir Jukić više nije direktor Agencije za statistiku BiH. U naredna tri mjeseca bi vršiteljica dužnosti direktorice te institucije trebala biti Vesna Čučić. Fadil Fatić ostaje jedan od zamjenika direktora, dok će umjesto Miljana Popića drugu zamjeničku poziciju obnašati Radmila Čičković, dosadašnja pomoćnica ministrice finansija entiteta RS i nekadašnja direktorica Elektroprivrede RS i Zavoda za statistiku RS.

Čedomir Šušnjar je novi vršilac dužnosti direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, a na direktorskoj poziciji će zamijeniti Željka Travara. Direktor Međunarodnog aerodroma Mostar Marin Raspudić biće vršioc dužnosti zamjenika direktora te institucije.

Džemil Hajrić ostaje na poziciji direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, dok je njegov dosadašnji zamjenik Dražen Brenjo smijenjen i na njegovo će mjesto u naredna tri mjeseca doći Slobodan Dojčinović.

(faktor.ba)

ZORAN TALIĆ: Potrebno jedinstvo oko koncepta razvoja Banjaluke

Restrukturisanje gradskih finansija, usljed velikih ekonomskih posljedica epidemije korona virusa, bila je glavna tema današnje vanredne sjednice Skupštine grada, izjavio je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić u Banskom dvoru. Kako je istakao, kao posljedica epidemije korona virusa, u Banjaluci je u prethodna dva mjeseca zabilježen znatan pad privrednih aktivnosti, a samim tim i pad

ANALITIČARI PROCJENJUJU: Šta donose ovogodišnji izbori u pet zemalja regiona?

Osim u Bosni i Hercegovini, ove godine izbori će se održati i u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, zbog čega, prema ocjeni analitičara, treba očekivati zaoštravanje odnosa, sve više nacionalnih prepucavanja i fingiranih sukoba. Kako naglašavaju, već na primjeru Srbije i Crne Gore može se vidjeti kako će u ovoj godini region funkcionisati,

MOGUĆE POSJETITI DVIJE DESTINACIJE: Građani Srpske turistički vaučer mogu iskoristiti do 15. novembra

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da će za aranžmane koji podrazumijevaju četiri i više noćenja biti omogućeno da vaučeri, koji će biti emitovani o trošku Srpske s ciljem podsticaja oporavka domaćih turističkih kapaciteta, budu iskorišteni na dvije destinacije. – S obzirom na skromne kapacitete određenih destinacija, nije logično očekivati da

MILION KM ZA PODSTICAJE: Prijavljeno više od 1.400 poljoprivrednika

Na javni poziv za subvencije i premije namijenjene za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji, u vrijednosti od oko milion KM, pristiglo je rekordnih 1.412 prijava. Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, čak trećina – preciznije 572 sugrađanina prijavila su se za dodjelu subvencija za nabavku sjemena, rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva

VLADIKA JOANIKIJE: Vrlo je moguće da sam ja bio meta atentata u decembru u Beogradu

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije kaže da ima veliku sumnju da je atentat 10. decembra u Beogradu bio naručen iz Crne Gore i navodi da je čudno da se niko iz Crne Gore nije zvanično interesovao za to da bude razjašnjeno ko je pucao na njene građane. Episkop Јoanikije ističe da bi za svaku državu