Politika 18.09.2019.

Incko kritikuje programsku deklaraciju SDA

ČITANJE: 1 minuta

OHR je već komentarisao programsku deklaraciju SDA, ali je zbog, kako kažu, nekih pogrešnih tumačenja, visoki predstavnik Valentin Incko odlučio dati pojašnjena kritikujući SDA i formulaciju “Republika BiH” u programskoj deklaraciji kao dugoročnom cilju te stranke.

Incko osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije.

“Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije”, navedeno je u saopštenju OHR-a.

U saopštenju stoji da visoki predstavnik želi jasno istaknuti da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštivanju Dejtonskog sporazuma. On uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantira suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Iz OHR-a navode i da svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru.

Incko duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata.

“Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi”, navodi OHR.

Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima.

(Srna)