Svijet 02.12.2022.

Indonezija planira da odnose van braka proglasi krivičnim djelom 

ČITANJE: 1 minuta

Indonežanski parlamentarci će ovog mjeseca najvjerovatnije usvojiti novi krivični zakon po kome će seksualni odnosi van braka biti krivično djelo s propisanom kaznom do jedne godine zatvora, potvrdio je zamjenik ministra pravde te zemlje.

Zakon bi se, ako bude usvojen, primjenjivao kako na državljane Indonezije tako i na strance, prenosi Rojters. Zakonodavna reforma će zabraniti suživot dvije osobe koje nisu u braku, a nisu u srodničkim odnosima. Vrijeđanje predsjednika ili državnih institucija i izražavanje bilo kakvih stavova koji su suprotni indonežanskoj državnoj ideologiji takodje će biti kažnjivo.

Protivnici novog zakona izražavaju zabrinutost zbog toga kakvu štetu bi pravila mogla nanijeti imidžu Indonezije kao destinacije za odmor i ulaganja. Desetine hiljada ljudi demonstrirale su protiv niza zakonskih odredaba, posebno protiv onih kojima se regulišu moral i slobodu govora i za koje kažu da bi ograničili građanske slobode.

Zamjenik ministra pravde Indonezije Edvard Omar Šarif Hiariej, rekao je za Rojters, da se očekuje da će novi krivični zakon biti usvojen 15. decembra. Nacrt zakona ima pordšku nekih islamskih grupa, ali protivnici ukazuju da se tim dokumentom ugrožavaju liberalne reforme donesene nakon pada autoritarnog lidera Suharta 1998. godine.

(Agencije)