Biznis 15.10.2022.

Inflacija pojela rast plata u FBiH

ČITANJE: 2 minute

Zavod za statistiku FBiH objavio je podatke o prosječnim isplaćenim mjesečnim neto i bruto platama za mjesec august ove godine. Utvrđeno je da je došlo do nominalnog rasta ove godine, ali da su plate realno niže u odnosu na isti period lani. Prosjećna mjesečna isplaćena neto-plata u augustu 2022. godine u Federaciji BiH je iznosila 1.138 KM i nominalno je viša za 1,4 posto, a realno manja 1,3 posto u odnosu na plate isplaćene u julu, piše lix.

U odnosu na mjesec august 2021. godine prosječna neto plata je nominalno viša za 13,8 posto, a realno manja za 3,1 posto. Inflacija koja je u Federaciji BiH u augustu iznosila 17,6 posto pojela je nominalni rast plata koji se dogodio. Zbog toga su građanima novčanici ipak prazniji početkom mjeseca nego što je to bio slučaj prošle godine u isto doba.

Što se tiče bruto iznosa, prosječna isplaćena bruto plata u FBIH u augustu je iznosila 1.761 KM i nominalno je bila veća za 1,5 posto u odnosu na juli, ali realno za 1,4 posto manja. U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto-plata po zaposlenom za august nominalno je viša za 13,8 posto a realno niža za 3,1 posto.

Najveća prosječna isplaćena neto plate je bile u području “Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom” i iznosile je 1.920 KM. Najmanja je bila u hotelijerstvo i ugostiteljstvo i iznosila samo 678 KM.

Povećanje plata u augustu u odnosu na juli bilo je najveće u oblastima proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 7,8 posto, zatim u djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 6,7 posto. Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnosti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za dva posto, zatim u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima za 1,1 posto.

(Z.M)

Oznake: FBiH, inflacija