Biznis 01.01.2023.

Inflacija u Njemačkoj ostaje visoka i ove godine

ČITANJE: 2 minute

Njemački potrošači ne bi trebalo da očekuju da će skokovi cijena nestati u narednim mjesecima, saopšteno je iz Federacije njemačke industrije (BDI).

U saopštenju se navodi da je povećanje kamatnih stopa došlo prekasno da bi se zaustavio skok cijena u kratkom roku.

Prema izvještaju, inflacija će vjerovatno ostati visoka tokom naredne godine, a ciljna stopa od dva odsto koju je postavila Evropska centralna banka možda neće biti dostignuta najmanje do 2025. godine.

“Povratak na nivo od dva odsto će vjerovatno trajati duže i može se postići tek sredinom decenije, ako monetarna politika stupi na snagu”, rekao je predsjednik Federacije njemačke industrije Zigfrid Rusvurm.

On je napomenuo da bi više mjera Evropske centralne banke s ciljem zaustavljanja inflacije izazvalo dalji pad investicione aktivnosti.

Tokom ljeta, Evropska centralna banka je odustala od svoje dugogodišnje politike nulte kamatne stope i podigla ključnu stopu na sadašnjih 2,5 odsto.

“Inflacija je počela da raste prije energetske krize i nastaviće se za sada. Moramo pretpostaviti da će to još neko vrijeme ostati iznad razumnog cilja Evropske centralne banke od dva odsto”, rekao je Peter Adrijan, predsjednik Udruženja njemačkih industrijskih i privrednih komora.

Prema njegovim riječima, Evropska centralna banka je prekasno počela da povećava kamate, što znači da sada mora ubrzano da ih podiže.

Ovo otežava korporativno finansiranje i predstavlja dodatni opterećujući faktor za preduzeća.

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj je blago usporila u novembru, na 11,3 odsto sa 11,6 odsto u oktobru.

Generalni sekretar Njemačke konfederacije kvalifikovanih zanatlija i malih preduzeća Holger Švaneke rekao je da se usporavanje rasta cijena vjerovatno ne može očekivati do ljeta, ali će čak i tada nivo cijena ostati visok, prenosi “Raša tudej”

Oznake: inflacija, Njemačka