INSEKTI OKUPIRALI GRAD Građani se najviše plaše stršljenova

U proteklih sedam dana 23 Banjalučanina završila su u bolnici zbog ujeda insekata, najčešće stršljenova.

Razni insekti, posebno stršljenovi, ovih dana izazivaju paniku među građanima koji se najviše plaše alergijskih reakcija. Građani pričaju da im se stršljenovi skupljaju ispred ulaza u zgrade, u dvorištima kao i na terasama, što može da predstavlja veliku opasnost za sve, pogotovo za djecu.

Kažu da je naveče gotovo nemoguće spavati od buba koje dolaze na televizore ili bilo koja uključena svjetla, a najgore je kada u sobu uđe stršljen.

– Sinoć je stršljen ušao u dječiju sobu, toliko sam se uplašio u trenutku da sam samo dijete pokrio i krenuo da ga ganjam. Jedva sam ga istjerao, inače se ne plašim, ali kada je dijete u pitanju nikako mi nije svejedno – rekao je Goran Simić.

Povećan broj opasnih insekata ovog ljeta vidljiv je i u bolnicama. U periodu od 1. januara do 7. avgusta u „Dom zdravlja“ Banjaluku, primljeno je, pregledano i zbrinuto ukupno 127 pacijenata pod dijagnozom ujeda insekta stršljena, ose ili pčele.

– Najveći broj pacijenata zatražio je našu pomoć u junu mjesecu, njih 48, u julu 37, te avgustu do sada njih 23, što se može objasniti većim brojem insekata u ljetnom periodu, te većoj izloženosti ubodima insekata, zbog dužeg i češćeg boravka građana na otvorenom– rekli su Domu zdravlja.

Jedan od Banjalučana zbog ujeda stršljena i alergijske reakcije je i preminuo, što je među građanima izazvalo još veću paniku. Banjalučanin Dragan B. ispričao je da veliku opasnost od stršljenova predstavlja nestručno rješavanje ovog problema, što građani često rade.

-Očigledno je da su stršljenovi brojniji nego ranijih godina, a jedan od uzroka je vjerovatno blaga zima. Ima ih u svim gradskim naseljima, ali najveću štetu građani sami sebi mogu donijeti zbog nestručne borbe- izjavio je ovaj Banjalučanin.

Kao primjer navodi da su stanari samoinicijativno ispred ulaza počeli postavljati flaše sa sokovima.

-Ovakav način je jako opasan, jer privlači stršljenove u krugu od nekoliko stotina metara, a svi znamo šta se može dogoditi ukoliko nedajbože ubode dijete – dodao je naš sagovornik.

Stručnjaci takođe upozoravaju građane da budu oprezni, jer strešljenovima je veoma pogodovalo ovo vrijeme, zato što je bilo dovoljno nektara.

– Zovu nas ljudi da intervenišemo, iz cijele Banjaluke, kao i iz drugih opština. Imamo dnevno po dvadesetak poziva, redukovali smo naše redovne poslove i ovo nam je trenutno prioritet – rekao je direktor “Eko bela”, Vladimir Šušnjar, te rekao da ova usluga košta od 50 KM, u zavisnosti od toga gdje ekipa treba da ode.

On savjetuje ljudima da sami ne pokušavaju otjerati stršljenove da ne bi došlo do fatalnih ishoda, jer su nestručni za takve poslove.

– Bolje je da sačekaju obučenu ekipu koja ima adekvatnu opremu. Mi smo do sada uspješno riješili sve intervencije i smatramo da smo riješili problem kada srušimo njihovo gnijezdo kako se oni ne bi imali gdje vratiti – rekao je Šušnjar. Ukoliko dođe do uboda, Šušnjar savjetuje građanima da se odmah jave u službu Hitne pomoći.

Stručnjaci kažu da otrov stršljenova nije smtronosan, osim ako nisu alergični, te da u nekim slučajevima do veće opasnosti može da dovede ubod ose.

(Srpskainfo)

20 GODINA RADA: Udruženje stomatologa RS uz podršku FullDent-a obilježilo jubilej

Udruženje stomatologa Republike Srpske obilježilo je proteklog vikenda jubilej svog rada. U subotu, 8. decembra 2018. godine, u „Kristalnoj Sali“ hotela Bosna u Banjaluci održan je simpozijum USRS, a tom prilikom stručna javnost je bila u prilici da prisustvuje i uživa u interesantnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Program predavanja

Nešić odbio ponudu opozicije da bude dio njihovog bloka u Sarajevu

Novoizabrani poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić odbio je ponudu SDS-a i PDP-a da zajedno sa njihova četiri poslanika formira petočlani poslanički klub u ovom parlamentarnom domu, ekskluzivno saznaje SrpskaCafe. On nije želio mnogo da govori i samo je kratko u telefonskom razgovoru za SrpskaCafe rekao da u

CINEPLEXX PALAS Večeras premijera filma “Ekskurzija”

Igrani film “Ekskurzija” u produkciji Gradskog pozorišta “Jazavac”, po scenariju Đorđa Blažića i u režiji Borisa Andrejevića, večeras će premijerno biti prikazan u “Cineplexxu Palas” od 18 časova. 

Tokom “Banjalučke zime” duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Ugostiteljski objekti smješteni van stambeno-poslovnih zgrada kolektivnog stanovanja, u periodu od 15. decembra 2018. godine do 15. januara 2019. godine, mogu raditi duže u odnosu na radno vrijeme propisano Odlukom o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banja Luka.