INSEKTI OKUPIRALI GRAD Građani se najviše plaše stršljenova

U proteklih sedam dana 23 Banjalučanina završila su u bolnici zbog ujeda insekata, najčešće stršljenova.

Razni insekti, posebno stršljenovi, ovih dana izazivaju paniku među građanima koji se najviše plaše alergijskih reakcija. Građani pričaju da im se stršljenovi skupljaju ispred ulaza u zgrade, u dvorištima kao i na terasama, što može da predstavlja veliku opasnost za sve, pogotovo za djecu.

Kažu da je naveče gotovo nemoguće spavati od buba koje dolaze na televizore ili bilo koja uključena svjetla, a najgore je kada u sobu uđe stršljen.

– Sinoć je stršljen ušao u dječiju sobu, toliko sam se uplašio u trenutku da sam samo dijete pokrio i krenuo da ga ganjam. Jedva sam ga istjerao, inače se ne plašim, ali kada je dijete u pitanju nikako mi nije svejedno – rekao je Goran Simić.

Povećan broj opasnih insekata ovog ljeta vidljiv je i u bolnicama. U periodu od 1. januara do 7. avgusta u „Dom zdravlja“ Banjaluku, primljeno je, pregledano i zbrinuto ukupno 127 pacijenata pod dijagnozom ujeda insekta stršljena, ose ili pčele.

– Najveći broj pacijenata zatražio je našu pomoć u junu mjesecu, njih 48, u julu 37, te avgustu do sada njih 23, što se može objasniti većim brojem insekata u ljetnom periodu, te većoj izloženosti ubodima insekata, zbog dužeg i češćeg boravka građana na otvorenom– rekli su Domu zdravlja.

Jedan od Banjalučana zbog ujeda stršljena i alergijske reakcije je i preminuo, što je među građanima izazvalo još veću paniku. Banjalučanin Dragan B. ispričao je da veliku opasnost od stršljenova predstavlja nestručno rješavanje ovog problema, što građani često rade.

-Očigledno je da su stršljenovi brojniji nego ranijih godina, a jedan od uzroka je vjerovatno blaga zima. Ima ih u svim gradskim naseljima, ali najveću štetu građani sami sebi mogu donijeti zbog nestručne borbe- izjavio je ovaj Banjalučanin.

Kao primjer navodi da su stanari samoinicijativno ispred ulaza počeli postavljati flaše sa sokovima.

-Ovakav način je jako opasan, jer privlači stršljenove u krugu od nekoliko stotina metara, a svi znamo šta se može dogoditi ukoliko nedajbože ubode dijete – dodao je naš sagovornik.

Stručnjaci takođe upozoravaju građane da budu oprezni, jer strešljenovima je veoma pogodovalo ovo vrijeme, zato što je bilo dovoljno nektara.

– Zovu nas ljudi da intervenišemo, iz cijele Banjaluke, kao i iz drugih opština. Imamo dnevno po dvadesetak poziva, redukovali smo naše redovne poslove i ovo nam je trenutno prioritet – rekao je direktor “Eko bela”, Vladimir Šušnjar, te rekao da ova usluga košta od 50 KM, u zavisnosti od toga gdje ekipa treba da ode.

On savjetuje ljudima da sami ne pokušavaju otjerati stršljenove da ne bi došlo do fatalnih ishoda, jer su nestručni za takve poslove.

– Bolje je da sačekaju obučenu ekipu koja ima adekvatnu opremu. Mi smo do sada uspješno riješili sve intervencije i smatramo da smo riješili problem kada srušimo njihovo gnijezdo kako se oni ne bi imali gdje vratiti – rekao je Šušnjar. Ukoliko dođe do uboda, Šušnjar savjetuje građanima da se odmah jave u službu Hitne pomoći.

Stručnjaci kažu da otrov stršljenova nije smtronosan, osim ako nisu alergični, te da u nekim slučajevima do veće opasnosti može da dovede ubod ose.

(Srpskainfo)

RAZMATRANO NEKOLIKO ZAKONA Vlada Srpske ulaže u prekvalifikaciju nezaposlenih

Trista hiljada maraka, Vlada Srpske uložiće u prekvalifikaciju nezaposlenih, koji bi, nakon obuke, mogli da nađu posao. To je jedan od projekata koje je danas odobrila Vlada Srpske. Ministar Srđan Rajčević pojašnjava da će program obuhvatiti 100 lica, koja zadovolje sve kriterijume. “Lica koja se trenutno nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje, koji nemaju zaposlenje,

DIREKTORICA H&M-a CLAUDIA OSZWALD: Kupcima ćemo za staru odjeću davati popuste na novu

Direktorica popularnog švedskog modnog brenda za Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Gruziju i BiH Claudia Oszwald najavila je prve pogodnosti za kupce u BiH. Prva H&M prodavnica u našoj zemlji od danas je smještena u Delta Planet centru u Banjoj Luci. Na početku razgovora Oszwald nam govori kako smatra da su Bosanci i Hercegovci modno osviješteni

Dva udesa u Banjaluci, saobraćaj otežan

Zbog sudara autobusa i putničkog automobila kod crkve u banjalučkom naselju Rebrovac i udesa kod Venecija mosta, došlo je do veće gužve i zastoja u saobraćaju, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka su mogli da samo da nam potvrde da su zaprimili prijavu o udesu na Rebrovcu, koji se dogodio oko 19 sati, ali nisu

Mještani Kuljana na muci zbog kanalizacije

Nekoliko domaćinstava 7. kuljanske ulice u Banjaluci našlo se u neobranom grožđu otakako su im se u komšiluk doselili pripadnici MUP RS. Grad je prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS poklonio kompleks bivše kasarne “Krajiških brigada” u Zalužanima, a zatim, prije dvije godine, i još jednu parcelu pored. Od cijele ove transakcije problema danas ima nekoliko

Produžen saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez

Saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez, ali je očigledno da pažnja nije svima na visokom nivou na kraju radnog dana. Mnogi će se zapitati šta je radio vozač ovog automobila kada je “uspio” da pređe na kraj druge trake i udari u stubić u blizini sportske dvorane “Borik”. Očigledno je pala koncentracija zbog

ODGOVORNI UMANJUJU PROBLEM Raskrsnica u Ramićima opasna po život

Skretanje bez žmigavca, brza vožnja, pogotovo kamiona, već godinama je dio života mještana Ramića i Dragočaja, čija je svakodnevica vezana uz raskrsnicu koja spaja ova dva naselja i magistralni put Banjaluka – Prijedor. U pitanju je veoma prometna raskrsnica na kojoj je nedavno u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin. Ogorčeni meštani smatraju da se nakon te

U ČAST PJESNICIMA Umjesto odborničkih rasprava, u Skupštini grada poezija

Međunarodni dan poezije koji se svake godine obilježava 21. marta svečano je obilježen i u Skupštini Grada, gdje su se umjesto odborničkih rasprava u sali nizali stihovi. Predsjednik gradskog parlamenta, Zoran Talić ustupio je mjesto predsjedavajućeg i skupštinske klupe pjesnicima tako da nije bilo uobičajenih govora, replika, krivih navoda. Govorila je umjetnost! Talić je rekao