Magazin 11.11.2020.

INSPIRISAN GRAFITIMA: Rad banjalučkog umjetnika Petra Bilbije na izložbi u Njujorku

ČITANJE: 1 minuta

Digitalna instalacija Petra Bilbije, multimedijalnog umjetnika iz Banjaluke, biće prikazana na ”Creative code festivalu” koji se održava od 12. do 15. novembra u Njujorku.

U galeriji ”Light Box” na Menhetnu predstaviće se važna imena iz oblasti ”New media arta”, a Bilbija je aplicirao audio-vizuelnim radom ”Pixelbombing” koji je inspirisan grafitima i biće prikazan/emitovan u nedjelju, piše mondo.ba.

”Poslali su poziv da se prijave umjetnici iz cijelog svijeta koji se bave ‘generativ artom’, ‘algoritmic artom’, ‘new media artom’ i drugim novim formama digitalne umjetnosti. Radi se o galeriji ‘Light Box’ gdje su svi zidovi obloženi monitorima i gdje se uglavnom održavaju izložbe koje su vezane za multimediju,” kaže Bilbija za Mondo.

Rad je napravio na osnovu specifikacija o dimenzijama prostora i ekrana koje je dobio od organizatora, a inspirisali su ga grafiti, poznati segment hip-hop kulture nastao u Njujorku, a koji se u decenijama iza nas raširio po svijetu. Preciznije ”Pixelbombing” je omaž njujorškoj uličnoj umjetnosti iz osamdesetih godina.

“Bilo mi je zanimljivo baš zbog toga što sam se ranije bavio grafitima, a sve je krenulo iz Njujorka. Zato sam htio da napravim neku vrstu digitalnog grafita, video instalaciju koja je ‘imersive’, obuhvata cijelu prostoriju (wall to wall) i da tim apstraktom napravim omaž,” kaže umjetnik.

Njegov rad biće prikazan 15. novembra i najvjerovatnije će se moći vidjeti onlajn. U samom Njujorku je zbog poznate situacije sa epidemijom ograničen broj ljudi koji odjednom mogu ući na izložbu.

Bilbija je multimedijalni umjetnik, audio i video dizajner, montažer i kompozitor. Komponovao je muziku za brojne predstave, filmove i serije među kojima su ”Meso”, ”Hotel Balkan” i ”Kosti.”

(SB/Banjaluka.net)