Magazin 05.11.2015.

Interesantna prezentacija ostrva Vir: Dalmatinske delicije, muzika i vino stigli u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute
vir
Zahvaljujući saradnji turističkih organizacija grada Banjaluke i ostrva Vir sinoć je više stotina gostiju imalo priliku da u Kristalnoj sali hotela „Bosna“ prisustvuje neobičnoj turističkoj prezentaciji dalmatinske obale i ostrva Vir, a sama prezentacija upotpunjena vrhunskim vinima, dalmatinskim specijalitetima i bogatim muzičkim programom klape „Vir“.

Kristijan Kapović, gradonačelnik opštine Vir, rekao je da ovo ostrvo građanima BiH nije nepoznato, te da ga godišnje posjeti više od 8.000 turista iz BiH koji ostvare oko 50.000 noćenja. Upravo zbog toga, dodaje on, BiH se nalazi na petom mjestu po broju posjeta, odmah poslije Mađarske, Slovenije, Njemačke i Slovačke.

– Ipak, moram biti potpuno iskren i reći da je taj broj daleko veći, ali se skriva u činjenici da se hrvatski državljani koji su porijeklom iz BiH kada dolaze na Vir kao turisti ipak prijavljuju kao državljani Hrvatske, a ne BiH. Neke naše procjene su da procenat posjeta turista iz BiH prelazi onu statistiku od šest odsto i da sigurno iznosi 10 odsto. Upravo iz tog razloga smo odlučili da se predstavimo sa ovakvom prezentacijom i u ovom stilu- rekao je Kapović.

Prezentacija ostrva Vir kojoj su sinoć prisustvovali predstavnici Turističke organizacije, Gradske uprave, te brojni zvaničnici Vlade Srpske oduševila je sve prisutne, što je posebno obradovalo gradonačelnika Vira.

– Ovo nije prvi put da se mi predstavljamo na ovaj način, ovakvu prezentaciju smo imali u Minhenu, Berlinu, Pragu, Bratislavi, Ljubljani, Beogradu, Zagrebu i Budimpešti, a evo sada u i Banjaluci. Planiramo da obiđemo još Mostar i Sarajevo u aprilu i maju sljedeće godine. Mi smo ostrvo koje se nalazi 25 kilometara od Zadra i svega četiri sata vožnje od Banjaluke i zaista imamo šta da ponudimo turistima. Nadamo se da ćemo zahvaljujući ovoj prezentaciji doprinijeti tome da te posjete iz BiH i statistički pređu postotak od 10 odsto i da BiH postane jedno od naših najjačih tržišta- istakao je Kapović.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka, Ostoja Barašin rekao je da je promocije Vira u Banjaluci samo jedna od aktivnosti na povezivanju i ostvarivanju saradnje sa drugim turističkim organizacijama iz regije.

– Za razliku od nekih drugih grana, u turizmu nema konkurencije i večerašnji događaj je nešto što je zajednička korist kada je u pitanju turizam. Na ovaj način smo mi pružili mogućnost Viru da predstavi sebe i svoju turističku ponudu građanima Banjaluke, a so obzirom da je ovo samo početak saradnje slijede brojne druge aktivnosti što ponovne posjete Virana Banjaluci, što promocije Banjaluke na ostrvu Vir- zaključio je Barašin.

Gosti sa Vira u Banjaluci borave do 8. novembra i za to vrijeme predstaviće se i na 19. Međunarodnom sajmu lova, ribolova, ekologije i sporta, a sa brojnim zanimljivim manifestacijama  i na Trgu Krajine svaki dan od 10 do 16 časova.

(Banjaluka.net)