Interesantna prezentacija ostrva Vir: Dalmatinske delicije, muzika i vino stigli u Banjaluku

vir
vir
Zahvaljujući saradnji turističkih organizacija grada Banjaluke i ostrva Vir sinoć je više stotina gostiju imalo priliku da u Kristalnoj sali hotela „Bosna“ prisustvuje neobičnoj turističkoj prezentaciji dalmatinske obale i ostrva Vir, a sama prezentacija upotpunjena vrhunskim vinima, dalmatinskim specijalitetima i bogatim muzičkim programom klape „Vir“.

Kristijan Kapović, gradonačelnik opštine Vir, rekao je da ovo ostrvo građanima BiH nije nepoznato, te da ga godišnje posjeti više od 8.000 turista iz BiH koji ostvare oko 50.000 noćenja. Upravo zbog toga, dodaje on, BiH se nalazi na petom mjestu po broju posjeta, odmah poslije Mađarske, Slovenije, Njemačke i Slovačke.

– Ipak, moram biti potpuno iskren i reći da je taj broj daleko veći, ali se skriva u činjenici da se hrvatski državljani koji su porijeklom iz BiH kada dolaze na Vir kao turisti ipak prijavljuju kao državljani Hrvatske, a ne BiH. Neke naše procjene su da procenat posjeta turista iz BiH prelazi onu statistiku od šest odsto i da sigurno iznosi 10 odsto. Upravo iz tog razloga smo odlučili da se predstavimo sa ovakvom prezentacijom i u ovom stilu- rekao je Kapović.

Prezentacija ostrva Vir kojoj su sinoć prisustvovali predstavnici Turističke organizacije, Gradske uprave, te brojni zvaničnici Vlade Srpske oduševila je sve prisutne, što je posebno obradovalo gradonačelnika Vira.

– Ovo nije prvi put da se mi predstavljamo na ovaj način, ovakvu prezentaciju smo imali u Minhenu, Berlinu, Pragu, Bratislavi, Ljubljani, Beogradu, Zagrebu i Budimpešti, a evo sada u i Banjaluci. Planiramo da obiđemo još Mostar i Sarajevo u aprilu i maju sljedeće godine. Mi smo ostrvo koje se nalazi 25 kilometara od Zadra i svega četiri sata vožnje od Banjaluke i zaista imamo šta da ponudimo turistima. Nadamo se da ćemo zahvaljujući ovoj prezentaciji doprinijeti tome da te posjete iz BiH i statistički pređu postotak od 10 odsto i da BiH postane jedno od naših najjačih tržišta- istakao je Kapović.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka, Ostoja Barašin rekao je da je promocije Vira u Banjaluci samo jedna od aktivnosti na povezivanju i ostvarivanju saradnje sa drugim turističkim organizacijama iz regije.

– Za razliku od nekih drugih grana, u turizmu nema konkurencije i večerašnji događaj je nešto što je zajednička korist kada je u pitanju turizam. Na ovaj način smo mi pružili mogućnost Viru da predstavi sebe i svoju turističku ponudu građanima Banjaluke, a so obzirom da je ovo samo početak saradnje slijede brojne druge aktivnosti što ponovne posjete Virana Banjaluci, što promocije Banjaluke na ostrvu Vir- zaključio je Barašin.

Gosti sa Vira u Banjaluci borave do 8. novembra i za to vrijeme predstaviće se i na 19. Međunarodnom sajmu lova, ribolova, ekologije i sporta, a sa brojnim zanimljivim manifestacijama  i na Trgu Krajine svaki dan od 10 do 16 časova.

(Banjaluka.net)

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.  Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove. Gradonačelnik Igor Radojičić

BANJALUKA: 150 porodica dobija krov nad glavom

Za 150 porodica, izbjeglih i raseljenih lica, programima stambenog zbrinjavanja na području grada Banjaluka biće riješeno stambeno pitanje. Ovaj zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Gradske uprave omogućiće izbjeglim i raseljenim porodicama da riješe svoje stambeno pitanje i konačno dobiju svoj krov nad glavom. Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane “Dabar”. Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, Višković je

Raspušten Gradski odbor SP-a u Banjaluci

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) donio je odluku o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora SP. Na današnjoj sjednici je odlučeno da bude formirano Povjereništvo zaduženo za sprovođenje unutarpartijskih izbora SP u Banjaluci. Iz Socijalističke partije je saopšteno da je ovoj odluci prethodilo isključenje iz SP-a bivšeg predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, zbog, kako

SVEČANO U BANJALUCI Uručene svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj.  Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu uručene su nastavnicima razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” iz Bileće Sanji Grubačić, u

Pronevjeren novac za izgradnju kuće za malenog Dejana Zorića

Odbor za izgradnju kuće za dječaka Dejana Zorića iz Donjih Agića kod Novog Grada, danas je prijedorskom Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je Mladen Karan, sadašnji dopisnik BN televizije iz Prijedora, pronevjerio oko 14.000 maraka, namijenjenih za izgradnju kuće dječaka kojeg je ostavila majka. Karan je, kako saznajemo, u javnost plasirao privatni račun

STANIVUKOVIĆ: Protiv mene podneseno 78 prijava i tužbi, svaki dan sam u sudu par sati

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno 78 prijava i tužbi, zbog kojih gotovo svaki dan provodi nekoliko sati na sudu. Kaže da su tužbe protiv njega i poslanika Nebojše Vukanovića teške više od 100.000 KM, što “u ozbiljnoj mjeri postaje neizdržljivo”.