Biznis 31.07.2020.

INVESTIRANO 4,1 MILION KM: “Elektrokrajina” obezbijedila kvalitetnije snabdijevanje strujom za više hiljada potrošača

ČITANJE: 3 minute

Preduzeće Elektrokrajina Banjaluka je u dosadašnjem dijelu velikog projekta rekonstrukcije elektrodistributivne mreže obezbijedila kvalitetnije snabdijevanje strujom za više hiljada potrošača u šta je investirano 4,1 milion KM.

U okviru ovog projekta, započetog u avgustu prošle godine, do sada je za potrebe kupaca postavljeno više od 4.200 novih betonskih stubova i razvučeno više od 200 kilometara provodnika.

– Projekat se odvija na području radnih jedinica Banjaluka, Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad, Gradiška, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Mrkonjić Grad i Šipovo, a uskoro će početi i na području Elektrodistribucije Čelinac koja distributivno pokriva i opštine Kotor Varoš i Kneževo – saopšteno je iz Elektrokrajine.

Iz ove firme su naveli da ovaj trogodišnji investicioni ciklus u drugoj fazi podrazumijeva izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnju brojila sa daljinskim očitavanjem električne energije.

– Krajnji cilj projekta ukupne investicione vrijednosti od gotovo 30 miliona KM jeste obezbjeđenje pouzdanije isporuke električne energije za više desetina hiljada potrošača, zatim povećanje efikasnosti obračuna i naplate, te značajno smanjenje distributivnih gubitaka preduzeća – ističu u Upravi “Elektrokrajine”.

Najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj se istovremeno nalazi u procesu potpune reorganizacije i prilagođavanja radnih procesa u skladu sa odredbama novog Zakona o električnoj energiji, u okviru čega će zaključno sa krajem ove godine u potpunosti prestati sa poslovima snabdijevanja kupaca i postati jedan od operatora distributivnog sistema u Republici.

– Elektrokrajina je u dosadašnjem procesu reorganizacije djelatnosti već ostala bez svih industrijskih potrošača /437 kupaca sa visokog i srednjeg naponskog nivoa/, te više od 2.000 komercijalnih kupaca sa niskog napona /sa godišnjom potrošnjom većom od 35 gigavata/, a čije snabdijevanje je preuzela Direkcija za snabdijevanje Elektroprivrede Srpske u Trebinju – naveli su u Elektrokrajini.

Zbog neophodnosti prilagođavanja novim uslovima rada pristupilo se izradi nove sistematizacije i organizacije, prilikom čega je preduzeće dobrovoljno, uz utvrđene stimulativne otpremine, napustilo 398 radnika uz predviđeni nastavak procesa i u predstojećem periodu da bi se zadražala optimalna struktura i broj radnika.

Navedene okolnosti gubitka velikih kupaca i obezbjeđenja sredstava za isplatu stimulativnih otpremnina radnika, uz otežane uslove rada zbog pandemije virusa korona, uticale su da “Elektrokrajina” prvo polugodište ove godine završi sa gubitkom u iznosu od 5,5 miliona KM, što je, ipak, znatno manje od planiranog minusa od 13,3 miliona KM.

– Pobrojani objektivni faktori su doveli do smanjenja ukupnih šestomjesečnih prihoda preduzeća za 30,6 miliona KM ili 25,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što realno nije bilo moguće u cijelosti nadoknaditi na strani rashoda iako su ukupni troškovi smanjeni za 21,3 odsto, odnosno za 24 miliona KM – navode iz Elektrokrajine.

Uprkos svim izazovima, Elektrokrajina je u proteklom polugodištu uspjela smanjiti ukupna potraživanja za 7,7 miliona KM, dok su ukupne obaveze umanjene za dva miliona KM.

– Uz to, preduzeće je u tekućoj godini unaprijedilo ključne poslovne parametre koji se ogledaju u obezbjeđenju kvalitetnije isporuke električne energije, pojačanom otkrivanju neovlaštene potrošnje, očuvanju visokog nivoa naplate, te smanjenju distributivnih gubitaka – naveli su iz ovog preduzeća.

(Srna)

Oznake: Elektrokrajina