Vijesti 27.09.2015.

Irak u saradnji sa Rusijom protiv IS

ČITANJE: 1 minuta
Rusija Irak saradnja

Irački vojni zvaničnici sarađuju na obavještajnom i bezbjednosnom planu sa Rusijom, Iranom i Sirijom kako bi se suprotstavili prijetnji džihadista iz Islamske države, saopštile su iračke vlasti.

Dogovor o saradnji postignut je usljed “povećane zabrinutosti zvanične Moskve zbog učešća hiljada terorista iz Rusije u krivičnim djelima na strani Islamske države”, saopštila je sinoć komanda za zajedničke operacije iračke vojske.

Ta saradnja bi mogla da obezbedi Rusiji više uticaja na Bliskom Istoku, ocjenjuje britanska agencija Rojters, podsjećajući da je ta zemlja posljednjih nedjelja povećala svoje vojno prisustvo u Siriji, dok istovremeno vrši pritisak da zvanični Damask bude uključen u međunarodne napore u borbi protiv IS, što Vašington odbija.

Irački zvaničnici su prethodno u petak negirali izvještaje da su ruski, sirijski i iranski vojni komandanti u Bagdadu osnovali jedinicu za saradnju, koja treba da sarađuje sa šiitskim snagama, najvažnijim učesnicima u borbi Iraka protiv radikalnih sunitskih militanata iz redova Islamske države.

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim al-DŽafari je u Njujorku u petak izjavio da njegova zemlja nije angažovala ruske vojne savjetnike za pomoć iračkim snagama, ali je pozvao koaliciju na čelu sa SAD da bombarduje više ciljeva IS u Iraku.

(Agencije)