Biznis 03.08.2022.

IRBRS promovisala investicione profile Srpske u Privrednoj komori Ruske Federacije

ČITANJE: 3 minute

Delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, u čijem sastavu je i ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija, posjetila je danas Privrednu komoru Ruske Federacije u Moskvi, gdje su predstavljeni investicioni potencijali Republike Srpske i naših gradova i opština.

Time je i zvanično ruskim privrednicima i investitorima predstavljen investicioni profil Republike Srpske i investicioni profili gradova i opština Republike Srpske, u kojima su na jednom mjestu kompletirani svi privredni potencijali Republike Srpske i olakšan pristup informacijama zainteresovanim investitorima.

Dogovoreno je da bude potpisan i memorandum o saradnji Privredne komore Ruske Federacije i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Tokom razgovora naglašeno je da Republika Srpska ima posebno značajan potencijal za ulaganje u energetski i drvoprerađivački sektor, oblast metalne obrade, proizvodnje hrane, kao i sektor informacionih i komunikacionih tehnologija.

V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac naglasio je da je IRBRS, osim važne uloge u promociji investicionih mogućnosti Republike Srpske, takođe i produžena ruka za direktnu saradnju zainteresovanih investitora sa Republikom Srpskom, kao i našim gradovima i opštinama. On je objasnio da IRBRS pruža kompletnu stratešku podršku koja je potrebna za realizaciju potencijalnih projekata za ulaganje u Republiku Srpsku.

Ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija rekao je da je saradnja sa ruskim privrednicima veoma važna za Republiku Srpsku, pogotovo imajući u vidu činjenicu da BiH zahvaljujući predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim organima u BiH, nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Predstavnici Privredne komore Ruske Federacije pokazali su poseban interes za ulaganje u Republiku Srpsku i naglasili da Ruska Federacija širi ulaganja u prijateljskim zemljama.

Direktor Sektora za projekte i investicije u Privrednoj komori Ruske Federacije Kiril Baranov naglasio je da Privredna komora Ruske Federacije u svom sastavu ima 155 regionalnih komora i da će sve informacije o potencijalima Republike Srpske proslijediti širom Rusije.

Obostrano je izražena nada da je današnji sastanak uvod u intenzivnu privrednu saradnju Republike Srpske i Ruske Federacije.

Delegacija IRBRS uputila je poziv predstavnicima Privredne komore Ruske Federacije za učešće na Drugoj investicionoj konferenciji „INVEST SRPSKA 2022“, koja će biti održana početkom septembra u Prijedoru. Konferencija će okupiti domaće i strane investitore, poslovnu i naučnu zajednicu, te donosioce odluka na različitim nivoima vlasti Republike Srpske i regiona i biće u potpunosti biti posvećena direktnim investicijama u Republiku Srpsku.

Posjetom Ruskoj Federaciji Investiciono-razvojna banka Republike Srpske nastavlja sa aktivnostima snažne promocije potencijala Republike Srpske, čiji je cilj veći priliv kvalitetnih direktnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku, nova zapošljavanja i jačanje privrednog ambijenta.

U sklopu ovih aktivnosti IRBRS je tokom juna boravila i u Beču, gdje su investicione mogućnosti predstavljene uglednim austrijskim privrednicima i predstavnicima naše poslovne dijaspore. Nakon posjete Beču Republiku Srpsku su već posjetile dvije grupe zainteresovanih austrijskih investitora.

Delegacija IRBRS nastavlja posjetu Ruskoj Federaciji. U narednim danima planirani su zvanični sastanci sa gubernatorom i rukovodstvom oblasti Nižnjeg Novgoroda, Privredne komore Nižnjeg Novgoroda i ruskim privrednicima.

Oznake: IRB RS