Vijesti 03.11.2015.

Irinej: Ako nam uzmu Kosovo, moramo ga vratiti milom ili silom

ČITANJE: 1 minuta
patrijarh-irinej
Srpski patrijarh Irinej rekao da smo svi dužni da dignemo glas u zaštitu Kosova i Metohije i da “ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo”.

– Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svijest i savjest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savjest – rekao je Irinej novinarima povodom početka zasjedanja Uneska.

Sada je riječ o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase svetinjama Kosova.

Irinej je, prilikom posjete niškoj eparhiji, rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje, “to je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi.”

– Mi to ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu dio naroda kome pripada od kako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod – kazao je Irinej.

On je kazao da srpske svetinje treba sada povjeriti narodu koji je čitavim vemenom svoje istorije palio naše svetinje i da to ne smijemo dozvoliti.

Irinej je podsjetio da se na Kosovu i Metohiji nalazi rezidencija srpskih patrijarha (Pećka patrijaršija), kao i najveće svetinje naše istorije i kulture.

(Agencije)