Vijesti 07.09.2015.

ISIS izdao 11 zapovjesti za hrišćane

ČITANJE: 1 minuta

isis

ISIS je navodno izdao “jedanaest zapovjesti” kao dio ugovora koji garantuje sigurnost hrišćanskoj populaciji koja živi u sirijskom gradu Al-Qaryatayn koji je pod kontrolom Islamske države od prošlog mjeseca, piše Russia Today.

ISIS je hrišćanskim stanovnicima ponudio ultimatum koji se sastoji od nekoliko opcija. Tako im se nudi prihvaćanje islama, potpisivanje ugovora o ponašanju, plaćanje poreza za nemuslimane ili odlazak.

“Ugovor o sigurnosti” sastavljen od strane lidera Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija sadrži 11 zapovijesti kojih se svi hrišćani koji su ostali moraju držati.

Tako se, među ostalim, zabranjuje osnivanje crkava, zabranjeno je izlaganje muslimana kršćanskim simbolima te je zabranjeno moliti hrišćanske molitve ispred muslimana ili na bilo koji način vrijeđati muslimanska religijska uvjerenja. Ne smije se podrivati Islamska država, a zabranjeno je i skrivanje špijuna. Naravno, zabranjeno je i posjedovanje oružja, ali i trgovina svinjetinom i vinom.

Islamisti su 3. septembra objavili seriju fotografija koje prikazuju desetke hrišćana koji su odlučili potpisati ugovor i platiti porez. Islamska država hrišćanima je oduzela identifikacijske isprave, a većina ih čeka da im ih vrate kako bi mogli otići.

Islamska država, prema vlastitim riječima, obećala im je štititi i čuvati imanje, oni koji ostanu neće biti preobraćeni na islam ako to ne žele, a ko prekrši odredbe ugovora smatrat će se borcem protiv ove države.

(Agencije)