Biznis 07.12.2015.

Islamska država napravila svoju smartfon aplikaciju

ČITANJE: 2 minute
haker
“Oni žele da prošire svoju propagandu van granica koje im omogućavaju Tviter i Fejsbuk”, rekao je Majkl Smit iz kompanije Kronos Advisory.

Islamska država je izbacila aplikaciju za android smartfone kako bi proširila svoju propagandu, navodi jedna grupa hakera.

“Ghost Security Group” (GSS), grupa koja pokušava da prikupi sve podatke o online operacijama ISIS-a je otkrila ovu aplikaciju.

Linkovi za instalaciju su deljeni privatno na servisu za enkriptovane poruke “Telegramu” čime su u ISIS-u zaobišli Google Play Store, koji bi mogao da im “skine” aplikaciju.

Sve ovo dolazi posle objave “online rata” koju su pokrenuli Anonimusi, kako bi “lovili” predstavnike ISIS-a na društvenim mrežama.

Anonimusi su do sada ugasili preko hiljadu Tviter naloga Islamske države, dok je “Telegram” banovao na desetine ISIS kanala.

Upravo zato je ISIS-u bila neophodna neka aplikacija, koja bi zaobišla hakerske grupe, a pospešila komunikaciju između članova.

GSS je objavila materijal sa “Amaq news agensy”, koji je propagandni kanal Islamske države, prenosi “Tajms”. Na kanalu se mogu naći video zapisi obezglavljivanja zatvorenika, ali i razne poruke o terorističkim napadima širom sveta.

ISIS se često odlučuje za propagandu putem društvenih mreža, ali im za konkretnije stvari više odgovara “dark web”.

“Telegram” omogućava slanje velikih enkriptovanih poruka koje mogu da nestanu za par sekundi nakon što se preuzmu, tako da je ovaj vid komunikacije logičan izbor. Glavni osumnjičeni za teroristički napad u Parizu su upravo to koristili za komunikaciju.

– Oni žele da prošire svoju propagandu van granica koje im omogućavaju Tviter i Fejsbuk- rekao je Majkl Smit iz “Kronos Advisory”, kompanije koja je posrednik između GSS-a i američke vlade.

Hilari Klinton je apelovala na kompanije iz Silicijumske doline da se pridruže u borbi protiv online propagande Islamske države.

(Vijesti.me)