Islamska država napravila svoju smartfon aplikaciju

haker
haker
“Oni žele da prošire svoju propagandu van granica koje im omogućavaju Tviter i Fejsbuk”, rekao je Majkl Smit iz kompanije Kronos Advisory.

Islamska država je izbacila aplikaciju za android smartfone kako bi proširila svoju propagandu, navodi jedna grupa hakera.

“Ghost Security Group” (GSS), grupa koja pokušava da prikupi sve podatke o online operacijama ISIS-a je otkrila ovu aplikaciju.

Linkovi za instalaciju su deljeni privatno na servisu za enkriptovane poruke “Telegramu” čime su u ISIS-u zaobišli Google Play Store, koji bi mogao da im “skine” aplikaciju.

Sve ovo dolazi posle objave “online rata” koju su pokrenuli Anonimusi, kako bi “lovili” predstavnike ISIS-a na društvenim mrežama.

Anonimusi su do sada ugasili preko hiljadu Tviter naloga Islamske države, dok je “Telegram” banovao na desetine ISIS kanala.

Upravo zato je ISIS-u bila neophodna neka aplikacija, koja bi zaobišla hakerske grupe, a pospešila komunikaciju između članova.

GSS je objavila materijal sa “Amaq news agensy”, koji je propagandni kanal Islamske države, prenosi “Tajms”. Na kanalu se mogu naći video zapisi obezglavljivanja zatvorenika, ali i razne poruke o terorističkim napadima širom sveta.

ISIS se često odlučuje za propagandu putem društvenih mreža, ali im za konkretnije stvari više odgovara “dark web”.

“Telegram” omogućava slanje velikih enkriptovanih poruka koje mogu da nestanu za par sekundi nakon što se preuzmu, tako da je ovaj vid komunikacije logičan izbor. Glavni osumnjičeni za teroristički napad u Parizu su upravo to koristili za komunikaciju.

– Oni žele da prošire svoju propagandu van granica koje im omogućavaju Tviter i Fejsbuk- rekao je Majkl Smit iz “Kronos Advisory”, kompanije koja je posrednik između GSS-a i američke vlade.

Hilari Klinton je apelovala na kompanije iz Silicijumske doline da se pridruže u borbi protiv online propagande Islamske države.

(Vijesti.me)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.