Magazin 08.06.2021.

ISPRATILI ĐAČKE DANE: Banjalučka OŠ “Borisav Stanković” organizovala proslavu male mature u školskom dvorištu

ČITANJE: 3 minute

Završetak osnovne škole definitivno je period koji dugo ostaje u sjećanju svakom čovjeku. Čak i pola vijeka nakon završetka osnovne škole, na proslavama godišnjica malih matura svi se rado prisjećaju svečanih haljina, frizura i žurki do kasno u noć, kojim su ispratili đačke dane.

Da jedna od najradosnijih večeri, kojom se godinama tradicionalno obilježava zavšetak jedne važne životne etape, i ove godine ne ostane u sjenci pandemije virusa korona, pobrinuli su se mali maturanti i rukovodstvo banjalučke osnovne škole “Borisav Stanković”.

Naime, učenici devetih razreda ove osnovne škole iz banjalučkog naselja Lazarevo u školskom dvorištu organizovali su proslavu male mature uz poštovanja svih epidemioloških mjera.

U školskom dvorištu postavljena su četiri šatora za isto toliko odjeljenja i više od 80 đaka, a uz skromno materijalno učešće učenika obezbijeđena je i hrana i muzika.

“Nedavno su mi se učenici devetih razreda obratili za molbom da im kao direktor škole omogućim proslavu male mature. S obzirom da je njihova ideja podrazumijevala poštovanje važećih epidemioloških mjera, odlučio sam da udovoljim njihovom zahtjevu i pridružio se organizaciji”, rekao je za Banjaluka.net Rade Krecelj, direktor Osnovne škole “Borisav Stanković”.

Krecelj dodaje da je škola za male maturante obezbijedila piće, a da će se za dobru atmosferu pobrinuti bivši učenik škole, koji će se večeras naći u ulozi DJ-a.

“Djeci smo ispunili želju, a oni su umjesto muzike uživo odabrali DJ-a. To je jedna od naših najboljih generacija, nikada nam nisu napravili niti jedan problem i ja sam htio da im se zahvalim na svemu onome što su i oni učinili za školu”, rekao je Krecelj.

Mali maturanti okupili su se u 18.00 časova na školskom igralištu, odakle su prošetali do škole, gdje nastavljaju proslavu.

– Ja sam izuzetno zadovoljna današnjim organizovanjem male mature zato što nama kao malim maturantima to mnogo znači, pogoto poslije korone, poslije skoro dvogodišnjeg neviđanja i to što je 9 razred protekao sa kraćim časovima i što smo polovinu osmog razreda propustili. Ovo je za nas jako značajno da se sastanemo i družimo, jer smo na kraju – rekla je Jana Krnetić, učenica generacije, iz 9-2 odjeljenja, za Banjaluka.net.

– Mi smo svakako izlazili veliku želju za proslavljanjem mature i direktor nam je izašao u susret. Jedan učenik iz mog razreda došao na ideju da bi matura mogla da se proslavi pod šatorima, što je nas oduševilo jer se matura slavi na otvorenom, a škola je to lijepo organizovala – dodala je Jana.

– Ovo se dešava jednom u životu i nama je to veliki događaj i spremili smo se najbolje što smo mogli, ali to na kraju krajeva i nije bitno, važno je da se dobro zabavimo – zaključila je naša sagovornica.

(Nevena Stanojević/Banjaluka.net)