Biznis 11.07.2021.

ISTRAŽIVANJE: Hrvatske kompanije dominiraju na tržištu slatkiša u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski Kraš preko svog društva Kraš trgovina d.o.o. Široki Brijeg vodeći je na tržištu šećernih konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, pokazuje analiza Euromonitora.

Kraš je održao zdravu prednost u slatkišima u 2020. godini u odnosu na konkurente. Generalno, u ovom tržišnom segmentu međunarodne marke nadmašuju većinu lokalnih i regionalnih konkurenata i Tic Tac partnere sa Coca-Colom, navodi analitička kuća.

Tržište konditorskih šećernih proizvoda oporavilo se donekle dok se potrošači pokušavaju vratiti u normalu. Primjetno je povećanje potražnje za zdravijim varijantama slatkiša tokom razdoblja zbog zdravstvenih razloga, prenosi indikator.ba.

Slatki biskviti, snack barovi i voćne grickalice vjerojatno će zabilježiti pad u 2021. godine zbog smanjenja potražnje za slatkim biskvitima.

Rast zdravstvene svijesti negativno utiče i na potražnju za slatkim biskvitima, dok se zdravstveno osviješteni potrošači odlučuju za voćne grickalice i proteinske /energetske pločice.

Konkurentsko okruženje ostaje konsolidirano 2021. godine, a vodeći igrači koriste diskontiranje i promocije kako bi zadržali vrijednosni udio u ovom segmentu. Prodor privatnih robnih marki i dalje je slab u 2021. godini.

Obavezno nošenje maski za lice i niski nivo impulsne kupnje i potrošnje u pokretu negativno su uticali na prodaju žvakaćih guma u 2021. godini. Međutim, prodaja se vraća prvenstveno zbog niske cijene.

Tržišni udio Wrigley doo se smanjio, dok Makpromet ad koristi široku distribuciju, a Ferrero ima najjaču izvedbu kako Tic Tac postaje sve dostupniji.

Dobar potencijal postoji za Mondelezov brend Halls da postane popularniji, ocjenjuje Euromonitor.

(SB)

Oznake: Kraš, slatkiši