Biznis 05.10.2022.

ISTRAŽIVANJE Ne prestaje divljanje cijena u Njemačkoj

ČITANJE: 1 minuta

Cijene u Njemačkoj nastaviće da rastu i u idućim mjesecima u gotovo svim segmentima privrede, pokazalo je danas istraživanje instituta Ifo, istaknuvši među žarištima inflacije maloprodaju hrane, prenosi Index.

Prema anketi koje je sproveo institut, sve kompanije koje se bave prodajom hrane žele podići cijene svih proizvoda. Ekonomisti u Ifo institutu takođe kažu da će nastaviti rasti i cijene gasa i struje i usluga keteringa.

“Talas inflacije vjerovatno neće još oslabiti”

“Nažalost, talas inflacije vjerovatno još neće oslabiti”, rekao je u srijedu čelnik Ifoa za privredu Timo Wollmershauser. Sve trgovine mješovitom robom i više od 92 posto apoteka planira poskupljenja, pokazali su rezultati najnovije ankete. Među prodavačima cvijeća i biljaka cijene planira podići njih gotovo 90 posto.

Poskupljuju i hoteli, bicikli, kancelarijski materijal…

Više cijene najavljuje i približno 80 posto trgovina bicikala i kancelarijskog materijala te 87 posto ugostitelja i gotovo dvije trećine hotela.

Slična je situacija i u nekim granama industrije, poput sektora odjeće ili elektroničke robe, pokazuju podaci istraživanja instituta sa sjedištem u Minhenu.

Oznake: cijena, Njemačka