Magazin 22.10.2015.

Istraživanje pokazalo: Ovo su najbolje godine za ulazak u brak

ČITANJE: 1 minuta
vjencanje
Danas se brakovi sve češće završavaju razvodom, ali ovo bi moglo da se promijeni. Naime, naučnici su utvrdili koje je najbolje doba za ulazak u brak i njegovu uspješnost.

Godinama se činilo da je bolje vjenčati se kasnije, prenosi Vox.com.

Međutim, najsvježiji podaci istraživanja američkog Univerziteta Utah ukazuju na to da su oni koji brak sklope nakon 32. godine u većoj “opasnosti” da će se razvesti od parova koji se vjenčaju u kasnim dvadesetima.

Koja je onda idealno doba za ulazak u brak i najmanju šansu za razvod? Između 25. i 32. godine, a u toj računici u obzir su uzeti društveni i demografski faktori, poput spola, rase, strukture porodice, religije i veličine mjesta u kojem osoba živi.

– Za gotovo svaku osobu, kasne dvadesete čine se kao najbolje godine za ulazak u brak – ističe Nicholas H. Wolfinger, vođa istraživanja. Nudi i objašnjenje zašto je ljudima koji se vjenčaju u srednjim tridesetima teže ostati u braku. Kaže da oni koji čekaju srednje tridesete kako bi sklopili brak, možda nemaju predispozicije za brak, bilo zbog teške ličnosti ili poteškoća s uspostavljanjem međuljudskih odnosa te stoga kod njih postoji veći rizik od razvoda.

Uz to, ističe da se neke osobe u tridesetima koje bi i bile dobar bračni partner osjećaju sasvim dobro i kao samci ili im odgovara da žive u vanbračnoj zajednici. Neki se ljudi koji odlažu brak, toliko naviknu na samački život da ne budu dobri bračni partneri ukoliko se ikada odluče braku dati šansu.

(Faktor.ba)