Istražujemo: Kupci sve češće “drukaju” prodavce zbog neizdavanja fiskalnih računa

Fiskalni-racun
Inspektori Poreske uprave Republike Srpske naplatili su tokom ove godine blizu 550.000 KM kazni od preduzeća koje su robu prodavali bez fiskalnog računa, u trenutku dok sve više raste broj građana koji odgovaraju na apele PU i prijavljuju nesavjesne prodavce koji prodaju robu bez izdavanja fiskalnih računa, saznaje Banjaluka.net. u Poreskoj upravi RS.

Prema podacima Poreske uprave, otkako su uputili javni poziv građanima da prijavljuju nesavjesne prodavce i prijavljuju one koje ne izdaju račune, stanovnici Srpske sve sve češće prijavljuju neizdavanje računa, a da stvar bude zanimljivija, ove prijave se, tvrde u PU, uglavanom pokazuju kao – tačne.

– Oko 40 odsto od ukupno izvršenih kontrola registrovanja prometa preko fiskalnih kasa, Poreska uprava vrši upravo na osnovu prijava građana – ističe za Banjaluka.net Mila Štkrić, portparol Poreske uprave.

Prema statistici PU, u proteklih devet mjeseci inspektori PU obavili su 1.696 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa. Od toga, u 278 slučaja utvrđeno je da se ne izdaju računi zbog čega je tim privrednim subjektima zabranjeno poslovanje na period od 15 dana, a u republički budžet je, na osnovu tih kazni, uplaćeno 548.792 KM.

– Prema raspoloživim podacima, samo na području koje pokriva Područni centar Banja Luka upućeno je 150 anonimnih prijava i zvaničnih oko 60 – navode u PU i podsjećaju da su krajem jula ove godine na veb stranici Poreske uprave objavljeni brojevi telefona na koje građani mogu prijaviti neizdavanje fiskalnih računa.

– Što se tiče Banjaluke, od te obhjave do danas evidentirali smo 44 prijave putem telefona – navode u PU, pozivajući da sve ovakve slučajeve prijave na njihove kontakt telefone.

(Banjaluka.net)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.