Vijesti 19.10.2015.

Istražujemo: Kupci sve češće “drukaju” prodavce zbog neizdavanja fiskalnih računa

ČITANJE: 1 minuta
Fiskalni-racun
Inspektori Poreske uprave Republike Srpske naplatili su tokom ove godine blizu 550.000 KM kazni od preduzeća koje su robu prodavali bez fiskalnog računa, u trenutku dok sve više raste broj građana koji odgovaraju na apele PU i prijavljuju nesavjesne prodavce koji prodaju robu bez izdavanja fiskalnih računa, saznaje Banjaluka.net. u Poreskoj upravi RS.

Prema podacima Poreske uprave, otkako su uputili javni poziv građanima da prijavljuju nesavjesne prodavce i prijavljuju one koje ne izdaju račune, stanovnici Srpske sve sve češće prijavljuju neizdavanje računa, a da stvar bude zanimljivija, ove prijave se, tvrde u PU, uglavanom pokazuju kao – tačne.

– Oko 40 odsto od ukupno izvršenih kontrola registrovanja prometa preko fiskalnih kasa, Poreska uprava vrši upravo na osnovu prijava građana – ističe za Banjaluka.net Mila Štkrić, portparol Poreske uprave.

Prema statistici PU, u proteklih devet mjeseci inspektori PU obavili su 1.696 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa. Od toga, u 278 slučaja utvrđeno je da se ne izdaju računi zbog čega je tim privrednim subjektima zabranjeno poslovanje na period od 15 dana, a u republički budžet je, na osnovu tih kazni, uplaćeno 548.792 KM.

– Prema raspoloživim podacima, samo na području koje pokriva Područni centar Banja Luka upućeno je 150 anonimnih prijava i zvaničnih oko 60 – navode u PU i podsjećaju da su krajem jula ove godine na veb stranici Poreske uprave objavljeni brojevi telefona na koje građani mogu prijaviti neizdavanje fiskalnih računa.

– Što se tiče Banjaluke, od te obhjave do danas evidentirali smo 44 prijave putem telefona – navode u PU, pozivajući da sve ovakve slučajeve prijave na njihove kontakt telefone.

(Banjaluka.net)