Magazin 21.10.2022.

Italijani bijesni: Turistkinja se fotografisala gola ispred čuvene katedrale 

ČITANJE: 1 minuta

Ispred jedne katedrale u Italiji nepoznata ženska osoba fotografisala se gola. Snimak je osvanuo na društvenim mrežama i izazvao mnoštvo reakcija.

U snimanju na stepenicama ispred katedrale u Amalfiju učestvovale su tri osobe koje će sad odgovarati za “opscene radnje”. Scena je snimljena oko 7.30 ujutro. Nepoznata ženska osoba, omotana samo crvenom trakom, pozirala je ispred ulaza u katedralu izgrađenu 1067. godine.

Istoričarka umjetnosti i spisateljica Laura Tajer, koja piše blog Ciao Amalfi, tvrdi da je scena “uvrijedila stanovnike”.

“Šokantno je šta se to dogodilo ispred crkve. Duomo je mjesto koje stanovnici jako cijene. Ta katedrala i ulaz u nju imaju posebno mjesto u uspomenama lokalnog stanovništva. Vrata podsjećaju na dane Republike Amalfi. Ova se vrata otvaraju za procesije, za vjenčanja, za sahrane, trenutke koji čine život”, tvrdi ona.

Katedrala je posvećena apostolu svetom Andriji, a njegove se relikvije navodno tamo čuvaju od 1206. godine. Izgrađena je tokom procvata Amalfija kao pomorske velesile koja se suprotstavljala Đenovi, Veneciji i Pizi.