Italijani podižu fabriku u Dubici, vrijednu 12,5 miliona evra

solarni-paneli
Italijanska kompanija “Megasil” potpisala je danas ugovor o kupovini zemljišta u Poslovnoj zoni “Lipova greda”, gdje namjerava da gradi fabriku za proizvodnju silicijumskih poluga i listića, u čiju izgradnju će u prvoj fazi biti uloženo 12,5 miliona evra.

– Proizvodnju silicijumskih poluga i listića, koje su sirovine za našu fabriku u Italiji, ovdje namjeravamo početi u 2017. godini i ovo je samo prvi korak za cijeli industrijski lanac koji planiramo izgraditi u Kozarskoj Dubici – izjavio je predsjednik “Mega grupe” iz Italije Franko Traverso.

On je naveo da je u prvoj fazi investicije u Kozarskoj Dubici planirano zapošljavanje 90 radnika, koji će morati biti osposobljeni za rad.

– Ovo je prvi korak u izgradnji industrije koja je čista i ima veliku budućnost u proizvodnji solarnih panela, a mi posjedujemo inovativnu i naprednu tehnologiju koju donosimo u Kozarsku Dubicu, stvaramo nova radna mjesta i pretpostavke za dalji razvoj – objasnio je Traverso.

On je naglasio da je riječ o industriji koja ne zagađuje životnu sredinu, koja i koristi električnu energiju uz najviši stepen zaštite na radu.

Planirani obim proizvodnje je 120 megavata silicijumskih poluga i listića godišnje, što prema riječima vlasnika, svrstava buduće postrojenje u Kozarskoj Dubici u red najvećih u Evropi.

Menadžer kompanije “Megasil Kozarska Dubica” Dražen Vidović podsjetio je da je Kozarska Dubica u prošloj dekadi počela uspješno da prima inostrane investitore, prvenstveno iz Italije u Poslovnoj zoni “Lipova Greda”.

– Ovakvi volumeni investicija su značajni i veoma teško ostvarivi u periodima ekonomske krize i zemljama u tranziciji kakva je Republike Srpska i BiH – rekao je Vidović.

On kaže da postoji podrška vlasti na lokalnom i republičkom nivou.

Vidović je precizirao da je kompletna investicija u svim svojim fazama vrijedna 35 miliona evra, dok će u prvoj fazi, koja će biti realizovana tokom 2016. godine, investicija iznositi oko 12,5 miliona evra.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da su pregovori sa kompanijom “Megasil” trajali nekoliko mjeseci.

– Mislim da smo uspjeli da u rekordnom roku ubjedimo stranog ulagača u kvalitet Republike Srpske i Kozarske Dubice i hvala svima koji su u tome pomogli – izjavio je Zlojutro.

On je potvrdio da je italijanska kompanija “Megasil” pod povoljnim uslovima danas kupila zemljište u Poslovnoj zoni Lipova Greda.

– Meni je drago što je ozbiljan ulagač odlučio da investira u Kozarsku Dubicu i nadam se da će ovo ulaganje povući i druga ulaganja, jer je Kozarska Dubica opština koja je otvorena za saradnju i sve one koji žele da investiraju – zaključio je Zlojutro.

(Agencije)

Usklađivanja sa novim pravilima: Vrtići i igraonice radiće pod strožim pravilima

Kako treba da izgledaju vrtić i igraonice, njihova unutrašnjost i dvorište, raspored prostorija – sve je do detalja definisano Pravilnikom o standardima i normativima za predškolsku oblast. Pravilnik propisuje optimalan broj djece u vrtiću – 75 do 100, odnosno četiri vaspitne grupe.  Usklađivanja sa novim pravilima, biće neminovna. “Obavezna prostorije kada govorimo o unutrašnjem prostoru

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,