Italijani podižu fabriku u Dubici, vrijednu 12,5 miliona evra

solarni-paneli
Italijanska kompanija “Megasil” potpisala je danas ugovor o kupovini zemljišta u Poslovnoj zoni “Lipova greda”, gdje namjerava da gradi fabriku za proizvodnju silicijumskih poluga i listića, u čiju izgradnju će u prvoj fazi biti uloženo 12,5 miliona evra.

– Proizvodnju silicijumskih poluga i listića, koje su sirovine za našu fabriku u Italiji, ovdje namjeravamo početi u 2017. godini i ovo je samo prvi korak za cijeli industrijski lanac koji planiramo izgraditi u Kozarskoj Dubici – izjavio je predsjednik “Mega grupe” iz Italije Franko Traverso.

On je naveo da je u prvoj fazi investicije u Kozarskoj Dubici planirano zapošljavanje 90 radnika, koji će morati biti osposobljeni za rad.

– Ovo je prvi korak u izgradnji industrije koja je čista i ima veliku budućnost u proizvodnji solarnih panela, a mi posjedujemo inovativnu i naprednu tehnologiju koju donosimo u Kozarsku Dubicu, stvaramo nova radna mjesta i pretpostavke za dalji razvoj – objasnio je Traverso.

On je naglasio da je riječ o industriji koja ne zagađuje životnu sredinu, koja i koristi električnu energiju uz najviši stepen zaštite na radu.

Planirani obim proizvodnje je 120 megavata silicijumskih poluga i listića godišnje, što prema riječima vlasnika, svrstava buduće postrojenje u Kozarskoj Dubici u red najvećih u Evropi.

Menadžer kompanije “Megasil Kozarska Dubica” Dražen Vidović podsjetio je da je Kozarska Dubica u prošloj dekadi počela uspješno da prima inostrane investitore, prvenstveno iz Italije u Poslovnoj zoni “Lipova Greda”.

– Ovakvi volumeni investicija su značajni i veoma teško ostvarivi u periodima ekonomske krize i zemljama u tranziciji kakva je Republike Srpska i BiH – rekao je Vidović.

On kaže da postoji podrška vlasti na lokalnom i republičkom nivou.

Vidović je precizirao da je kompletna investicija u svim svojim fazama vrijedna 35 miliona evra, dok će u prvoj fazi, koja će biti realizovana tokom 2016. godine, investicija iznositi oko 12,5 miliona evra.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da su pregovori sa kompanijom “Megasil” trajali nekoliko mjeseci.

– Mislim da smo uspjeli da u rekordnom roku ubjedimo stranog ulagača u kvalitet Republike Srpske i Kozarske Dubice i hvala svima koji su u tome pomogli – izjavio je Zlojutro.

On je potvrdio da je italijanska kompanija “Megasil” pod povoljnim uslovima danas kupila zemljište u Poslovnoj zoni Lipova Greda.

– Meni je drago što je ozbiljan ulagač odlučio da investira u Kozarsku Dubicu i nadam se da će ovo ulaganje povući i druga ulaganja, jer je Kozarska Dubica opština koja je otvorena za saradnju i sve one koji žele da investiraju – zaključio je Zlojutro.

(Agencije)

Sporna noćna autobuska linija

Prikupljanje potpisa građana za uvođenje noćne autobuske linije, koju sprovode Mladi demokratskog progresa (MDP), najvjerovatnije je uzaludna. Naime, nije sporna lokacija na kojoj traže podršku građana, ali navodno to ne rade po proceduri iz Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.  Iz izvora bliskim Stručnoj službi Skupštine grada Banjaluka došla je informacija da se prikupljanje potpisa

Igokea savladala Sparse

Košarkaši Igokee savladali su Sparse 100:76 u zaostaloj utakmici 14. kola Premijer lige BiH. Samo dva dana nakon sto su u finalu poraženi od sarajevskog tima u finalu Kupa Mirze Delibasica, ekipa Dragana Bajića ostvarila je ubjedljivu pobjedu. Aleksandrovčani su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini koju su dobili 25:12. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je

ZEMLJA INVESTITORU, DVORANA GRADU Banjaluka ima plan za izgradnju novog simbola

Izgradnja kongresne-konferencijske i koncertne dvorane mogla bi se finansirati tako što će Grad potencijalnom investitoru, kao kompenzaciju za radove, ponuditi gradsko zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena Gradskog stadiona.  Gradnja ovog multifunkcionalnog objekta se najavljuje već nekoliko godina, ali za sada se nije spominjao tačan način finansiranja te velike investicije. Do sada se

DAN FUDBALA RS: Darko Milunović odlikovan Zlatnom plaketom

Tradicionalni deveti po redu “Dan fudbala Republike Srpske” održan je u utorak, 18. februara 2020. godine u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci sa početkom u 12.00 časova. Fudbalski savez Republike Srpske prepoznao je napredak u FK “Rudar-Prijedor”, te je rad Upravnog odbora ovog kluba nagrađen u vidu specijalne nagrade. Darko Milunović, predsjednik UO FK

Objavljen snimak privođenja uhapšenog policijskog inspektora u Banjaluci (VIDEO)

Nenad Grujić i Jelena Florijan, policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka, uhapšeni su danas u okviru akcije “Sirano”, a sumnja se da su uzeli mito od minimalno 20.000 KM. Cifra koju su, kako se sumnja, uzimali za mito mogla bi biti i veća, saznaju “Nezavisne novine”. Iz MUP-a RS je, uz navođenje inicijala,

Za 150 učenika u Dragočaju izvedena obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”

Predstavnici Auto-moto saveza RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS posjetili su danas OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju, gdje je za više od 150 učenika prvog, drugog i trećeg razreda izvedena interaktivna saobraćajno-obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”. Predstava je izvedena u sklopu republičke preventivne kampanje “Budi vidljiv, ne budi figura”, koja se do kraja februara sprovodi širom