Italijanske bakice, koje nikada nisu vidjele more, okupale se na Jadranu

Grupa vremešnih Italijanki koje donedavno nikada nisu videle more, a kamoli se u njemu okupale, letovala je na hrvatskom ostrvu Ugljanu gde ih je lokalno stanovnistvo tretiralo kao prave zvijezde.

Mnoge od njih nikada nisu napustile, čak, ni dolinu koja okružuje njihovo aplsko selo Daone u Trentinu, dok 2. avgusta nisu krenule na putovanje autobusom do Ugljana.

– Na putu su bile kao mala deca, vrlo emotivne… – svjedoči David Valentini koji je krenuo s njima u Hrvatsku kako bi o tome snimio dokumentarac.

– Kada sam prvi put videla more, prvo što sam poželela bilo je da pokvasim noge u njemu – kaže Lolanda Pelizari koja je sa 73 godine bila jedina od najmlađih putnica i dodaje da ne zna da pliva, ali da se osjećala “tako slobodnom”.

Da uprkos svim ograničenjima koje im nameće starost nikada neće zaboraviti uzbuđenje dolaska na more tvrdi i Armida Brisagjela.

Inače, bake i prabake iz Daonea, okupljene u mesnom klubu penzionera, dugo su sanjale da posjete more i kako bi prikupile novac radile su svašta – prodavale kolače, pozirale za kalendar… ali sve je to slabo išlo dok se nečija praunuka nije dosjetila prikupljanja donacija na internetu.

Postale su toliko popularne da je o njima priču napravio i BBC, a svoju destinaciju, Ugljan, odabrale su zato jer njihovo selo ima istu zaštitnicu – Gospu Snežnu.

Iako su “fune”, kako se žene nazivaju na lokalnom italijanskom dijalektu, na Ugljanu bile tretirane kao prave zvijezde, nije sve baš išlo glatko, pa su ponekad imale problema s hranom jer nisu navikle na ribu.

Bakice su pre puta obećale da će poslati razglednicu svakome od svojih sponzora za šta im je trebao jedan čitav dan.

Ne žale se i kažu da svako od njih to zaslužio – omogućili su im ostvarenje sna, pa su ukupno poslale dvestotinjak razglednica.

Prva, posebna, otišla je na adresu pape Franje.

(Agencije)

DETALJI SA SUĐENJA: Beogradski makroi slali djevojke i u Banjaluku

U Specijalnom sudu u Beogradu 16. jula biće izrečena presuda Darku T. (45) i Saši G. (47), koje Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da su bili vođe organizovane kriminalne grupe koja je posredovala u prostituciji, a čiji članovi su uhapšeni 13. januara ove godine. Pored njih dvojice optuženi su Miloš T. (37), Staša M. (28)

UDRUŽENJE “HORECA”: Poslodavci u ugostiteljstvu apeluju na institucije da ih uključe u odlučivanje o mjerama

S obzirom na to da smo označeni kao najrizičnija mjesta za širenje zaraze, želimo da pokažemo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i predostrožnost u rješavanju ovog problema, koji se tiče cijelog društva. Apelujemo da se u narednom periodu podigne maksimalno nivo zaštite u ugostiteljstvu u epidemiološkom smislu, poruka je Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeca” upućena

ZIDINE KRIJU PRIČE: Kastel jedna od inspiracija za novu seriju “Hotel Balkan”

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati. Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel

ZBOG BROJA ZARAŽENIH: Italija zabranila ulazak državljanima BiH i još 12 zemalja

Italija je danas zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima je preveliki broj zaraženih virusom korona. Na listi Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika. Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvata svakog ko ostane ili putuje kroz navedene

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,