Italijanske bakice, koje nikada nisu vidjele more, okupale se na Jadranu

Grupa vremešnih Italijanki koje donedavno nikada nisu videle more, a kamoli se u njemu okupale, letovala je na hrvatskom ostrvu Ugljanu gde ih je lokalno stanovnistvo tretiralo kao prave zvijezde.

Mnoge od njih nikada nisu napustile, čak, ni dolinu koja okružuje njihovo aplsko selo Daone u Trentinu, dok 2. avgusta nisu krenule na putovanje autobusom do Ugljana.

– Na putu su bile kao mala deca, vrlo emotivne… – svjedoči David Valentini koji je krenuo s njima u Hrvatsku kako bi o tome snimio dokumentarac.

– Kada sam prvi put videla more, prvo što sam poželela bilo je da pokvasim noge u njemu – kaže Lolanda Pelizari koja je sa 73 godine bila jedina od najmlađih putnica i dodaje da ne zna da pliva, ali da se osjećala “tako slobodnom”.

Da uprkos svim ograničenjima koje im nameće starost nikada neće zaboraviti uzbuđenje dolaska na more tvrdi i Armida Brisagjela.

Inače, bake i prabake iz Daonea, okupljene u mesnom klubu penzionera, dugo su sanjale da posjete more i kako bi prikupile novac radile su svašta – prodavale kolače, pozirale za kalendar… ali sve je to slabo išlo dok se nečija praunuka nije dosjetila prikupljanja donacija na internetu.

Postale su toliko popularne da je o njima priču napravio i BBC, a svoju destinaciju, Ugljan, odabrale su zato jer njihovo selo ima istu zaštitnicu – Gospu Snežnu.

Iako su “fune”, kako se žene nazivaju na lokalnom italijanskom dijalektu, na Ugljanu bile tretirane kao prave zvijezde, nije sve baš išlo glatko, pa su ponekad imale problema s hranom jer nisu navikle na ribu.

Bakice su pre puta obećale da će poslati razglednicu svakome od svojih sponzora za šta im je trebao jedan čitav dan.

Ne žale se i kažu da svako od njih to zaslužio – omogućili su im ostvarenje sna, pa su ukupno poslale dvestotinjak razglednica.

Prva, posebna, otišla je na adresu pape Franje.

(Agencije)

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,

MAGISTRALNI PUT PRIJEDOR-BANJALUKA Sudar dva automobila, tri osobe povrijeđene

U subotu uveče na području Prijedora dogodila se još jedna saobraćajna nesreća. Oko 22:40 časova na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka u mjestu Kozaruša došlo je do sudara dva automobila, a intervenisali su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor kao i službe Hitne pomoći. U nezgodi su učestvovali putnički automobili “Mazda” i “Fiat Punto” koji su se