Italijanske bakice, koje nikada nisu vidjele more, okupale se na Jadranu

Grupa vremešnih Italijanki koje donedavno nikada nisu videle more, a kamoli se u njemu okupale, letovala je na hrvatskom ostrvu Ugljanu gde ih je lokalno stanovnistvo tretiralo kao prave zvijezde.

Mnoge od njih nikada nisu napustile, čak, ni dolinu koja okružuje njihovo aplsko selo Daone u Trentinu, dok 2. avgusta nisu krenule na putovanje autobusom do Ugljana.

– Na putu su bile kao mala deca, vrlo emotivne… – svjedoči David Valentini koji je krenuo s njima u Hrvatsku kako bi o tome snimio dokumentarac.

– Kada sam prvi put videla more, prvo što sam poželela bilo je da pokvasim noge u njemu – kaže Lolanda Pelizari koja je sa 73 godine bila jedina od najmlađih putnica i dodaje da ne zna da pliva, ali da se osjećala “tako slobodnom”.

Da uprkos svim ograničenjima koje im nameće starost nikada neće zaboraviti uzbuđenje dolaska na more tvrdi i Armida Brisagjela.

Inače, bake i prabake iz Daonea, okupljene u mesnom klubu penzionera, dugo su sanjale da posjete more i kako bi prikupile novac radile su svašta – prodavale kolače, pozirale za kalendar… ali sve je to slabo išlo dok se nečija praunuka nije dosjetila prikupljanja donacija na internetu.

Postale su toliko popularne da je o njima priču napravio i BBC, a svoju destinaciju, Ugljan, odabrale su zato jer njihovo selo ima istu zaštitnicu – Gospu Snežnu.

Iako su “fune”, kako se žene nazivaju na lokalnom italijanskom dijalektu, na Ugljanu bile tretirane kao prave zvijezde, nije sve baš išlo glatko, pa su ponekad imale problema s hranom jer nisu navikle na ribu.

Bakice su pre puta obećale da će poslati razglednicu svakome od svojih sponzora za šta im je trebao jedan čitav dan.

Ne žale se i kažu da svako od njih to zaslužio – omogućili su im ostvarenje sna, pa su ukupno poslale dvestotinjak razglednica.

Prva, posebna, otišla je na adresu pape Franje.

(Agencije)

HBO besplatno strimuje filmove i serije

Kako napori da se uspori širenje virusa korona podstičući socijalno distanciranje i dalje traju, “HBO” je otvorio svoju biblioteku za besplatno gledanje. Na njihovoj platformi naime, nije sve dostupno, oni koji nisu pretplatnici još uvijek ne mogu da gledaju seriju “Game of Thrones”, što će vjerovatno razočarati mnoge. Međutim, čitav niz serija poput “The Wire”,

Banjalučki vatrogasci se aplauzom zahvalili medicinarima (VIDEO)

Vatrogasna brigada Banjaluka večeras je aplauzom izrazila podršku svim zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj. ”Mi koji se bavimo teškim poslom u potpunosti razumijemo vaš napor koji u ovom trenutku ulažete radi svih nas. Ovo je naš skromni doprinos vašoj borbi. Želimo da kažemo da niste sami a ostalim građanima da poručimo ostanite u svojim domovima

Prekršene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta

Kršila se i odluka o napuštanju mjesta prebivališta koja je trajala od juče u podne do večeras u 18 časova. Samo juče je bilo 57 onih koji je nisu ispoštovali pa su, shodno tome, i sankcionisani – moraće da plate od 500 do 1.500 maraka. Koliko je lica danas prekršilo odredbu, MUP će da saopšti

SZO: Sve više i više mladih ima jako teške simptome

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u petak da širom svijeta sve više mladih ozbiljnije obolijeva ili umire zbog zaraze koronavirusom. “Vidimo sve više i više mlađih osoba koje imaju teške simptome”, rekla je doktorica Maria Van Kerkhove, voditeljica Odjela za emergentne bolesti i zoonozu WHO-a na konferenciji za novinare u Ženevi, a prenosi CNBC. “Prema

U Ribniku ulice puste, a mještani oprezni

Otkako je virus stigao u Ribnik, u kuće se zatvorilo i staro i mlado. U opštini na istoimenoj rijeci registrovana su četiri slučaja oboljelih, a Kovid 19 odnio je jedan život i to je bio prvi smrtni slučaj registrovan u Republici Srpskoj. Da je situacija ozbiljna, Ribničani su shvatili onda kada je stigla vijest da

BROJ ŽRTAVA VIRUSA KORONA U BIH PORASTAO NA 23: Preminule osobe u Sarajevu i Bihaću

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez izjavio je tokom današnjeg obraćanja javnosti da je na području Federacije BiH do sada zabilježeno 16 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa i da je posljednji slučaj zabilježen na području Bihaća. Također, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je još jedan smrtni slučaj u Sarajevu.

Držite rastojanje od frižidera – dovoljno je dva metra

​U izolaciji se poštuju mnoga pravila, ali najsvežije koje kruži društvenim mrežama glasi: obavezno rastojanje od frižidera dva metra. Razumljivo, jer kada punom frižideru dodamo sate nervoze i dokolice, jasno je da smo u plusu. Ali samo kada je riječ o kilogramima. To ne znači da treba da zaboravite na hranu. Naprotiv, ona je poželjna