Magazin 18.08.2015.

Italijanske bakice, koje nikada nisu vidjele more, okupale se na Jadranu

ČITANJE: 2 minute

Grupa vremešnih Italijanki koje donedavno nikada nisu videle more, a kamoli se u njemu okupale, letovala je na hrvatskom ostrvu Ugljanu gde ih je lokalno stanovnistvo tretiralo kao prave zvijezde.

Mnoge od njih nikada nisu napustile, čak, ni dolinu koja okružuje njihovo aplsko selo Daone u Trentinu, dok 2. avgusta nisu krenule na putovanje autobusom do Ugljana.

– Na putu su bile kao mala deca, vrlo emotivne… – svjedoči David Valentini koji je krenuo s njima u Hrvatsku kako bi o tome snimio dokumentarac.

– Kada sam prvi put videla more, prvo što sam poželela bilo je da pokvasim noge u njemu – kaže Lolanda Pelizari koja je sa 73 godine bila jedina od najmlađih putnica i dodaje da ne zna da pliva, ali da se osjećala “tako slobodnom”.

Da uprkos svim ograničenjima koje im nameće starost nikada neće zaboraviti uzbuđenje dolaska na more tvrdi i Armida Brisagjela.

Inače, bake i prabake iz Daonea, okupljene u mesnom klubu penzionera, dugo su sanjale da posjete more i kako bi prikupile novac radile su svašta – prodavale kolače, pozirale za kalendar… ali sve je to slabo išlo dok se nečija praunuka nije dosjetila prikupljanja donacija na internetu.

Postale su toliko popularne da je o njima priču napravio i BBC, a svoju destinaciju, Ugljan, odabrale su zato jer njihovo selo ima istu zaštitnicu – Gospu Snežnu.

Iako su “fune”, kako se žene nazivaju na lokalnom italijanskom dijalektu, na Ugljanu bile tretirane kao prave zvijezde, nije sve baš išlo glatko, pa su ponekad imale problema s hranom jer nisu navikle na ribu.

Bakice su pre puta obećale da će poslati razglednicu svakome od svojih sponzora za šta im je trebao jedan čitav dan.

Ne žale se i kažu da svako od njih to zaslužio – omogućili su im ostvarenje sna, pa su ukupno poslale dvestotinjak razglednica.

Prva, posebna, otišla je na adresu pape Franje.

(Agencije)