Italijanske bakice, koje nikada nisu vidjele more, okupale se na Jadranu

Grupa vremešnih Italijanki koje donedavno nikada nisu videle more, a kamoli se u njemu okupale, letovala je na hrvatskom ostrvu Ugljanu gde ih je lokalno stanovnistvo tretiralo kao prave zvijezde.

Mnoge od njih nikada nisu napustile, čak, ni dolinu koja okružuje njihovo aplsko selo Daone u Trentinu, dok 2. avgusta nisu krenule na putovanje autobusom do Ugljana.

– Na putu su bile kao mala deca, vrlo emotivne… – svjedoči David Valentini koji je krenuo s njima u Hrvatsku kako bi o tome snimio dokumentarac.

– Kada sam prvi put videla more, prvo što sam poželela bilo je da pokvasim noge u njemu – kaže Lolanda Pelizari koja je sa 73 godine bila jedina od najmlađih putnica i dodaje da ne zna da pliva, ali da se osjećala “tako slobodnom”.

Da uprkos svim ograničenjima koje im nameće starost nikada neće zaboraviti uzbuđenje dolaska na more tvrdi i Armida Brisagjela.

Inače, bake i prabake iz Daonea, okupljene u mesnom klubu penzionera, dugo su sanjale da posjete more i kako bi prikupile novac radile su svašta – prodavale kolače, pozirale za kalendar… ali sve je to slabo išlo dok se nečija praunuka nije dosjetila prikupljanja donacija na internetu.

Postale su toliko popularne da je o njima priču napravio i BBC, a svoju destinaciju, Ugljan, odabrale su zato jer njihovo selo ima istu zaštitnicu – Gospu Snežnu.

Iako su “fune”, kako se žene nazivaju na lokalnom italijanskom dijalektu, na Ugljanu bile tretirane kao prave zvijezde, nije sve baš išlo glatko, pa su ponekad imale problema s hranom jer nisu navikle na ribu.

Bakice su pre puta obećale da će poslati razglednicu svakome od svojih sponzora za šta im je trebao jedan čitav dan.

Ne žale se i kažu da svako od njih to zaslužio – omogućili su im ostvarenje sna, pa su ukupno poslale dvestotinjak razglednica.

Prva, posebna, otišla je na adresu pape Franje.

(Agencije)

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio