Biznis 13.01.2023.

IZ FABRIKE “PAS” NAJAVLJUJU: Moguć dolazak “Tesle” u Semberiju

ČITANJE: 1 minuta

Investicije u proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta u ovoj godini imaće podršku Vlade Republike Srpske. U Fabrici “Pas” u Bijeljini, koja proizvodi savitljive cijevi za auto-industriju, najavljuju proširenje pogona i mogućnost dolaska američke firme “Tesla”.

Fabrika u semberskom selu Ljeskovac zapošljava više od 1.000 radnika. U ovom preduzeću, koje je u većinskom vlasništvu investitora iz Njemačke, Marica Sekanić radi četiri godine.

– Zadnje tri godine radim na poslovima kontrolora gotovog proizvoda. Tu uglavnom pregledamo gotove proizvode s linije što izađe i pakujemo, drvopečate i tako šaljemo – kaže Marica Sekanić.

Zaposleni kažu da su zadovoljni uslovima rada i platom.

– I dalje tražimo, proširujemo se i povećavamo broj ljudi. U planu je nova gradnja, Nijemci su našli kompromis i dogovor sa američkim “Teslom” i najvjerovatnije će “Tesla” doći ovdje u Bijeljinu – naglašava Rado Maletić, direktor fabrike.

Iz Ministarstva privrede kažu daće pružiti maksimalnu podršku privrednicima kroz subvencije za plate i kapitalna ulaganja.

Vlada će uraditi maksimalno da omogući svim privrednim subjektima koji su zainteresovani u okviru svojih nadležnosti da pomogne otvaranje novih pogona i zapošljavanje ali ono što je u ovom trenutku bitno je pitanje čplačne zajednice koja treba sa svoje strane da da podršku i pomogne svim budućim ali i onim ljudima koji rade na ovom području – poručio je Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva.

Ova fabrika u prošloj godini ostvarila je promet od 100 miliona maraka. Očekuju da će uskoro biti sanirani i putevi do ove fabrike da bi zaposleni lakše stizali do radnog mjesta, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: Fabrika Pas, Tesla