Biznis 22.01.2023.

Izabrana najmoćnija gradska destinacija na svijetu

ČITANJE: 2 minute

Novo istraživanje Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC) otkriva da je glavni grad Francuske najmoćnija gradska destinacija na svijetu, ali predviđa da će ga Peking prestići do 2032. godine

Posljednji izvještaj WTTC-a je imao za cilj da analizira ključne pokazatelje kao što su doprinos putovanja i turizma BDP-u, zaposlenost i potrošnju putnika globalno. Dobijeni rezultati su nedvosmisleno pokazali da je Pariz najmoćnija gradska destinacija na svijetu, navodi TravelDailyNews, prenosi B92.

Pandemija je imala razoran uticaj na putovanja i turizam, posebno na velike gradove širom svijeta jer su zemlje zatvorile svoje granice. Kako su se granice ponovno otvarale, mnogi turisti su zamijenili posjete velikim gradovima manje naseljenim destinacijama, kao što su obalna i ruralna mjesta. Međutim, najnovije istraživanje WTTC-a pokazuje da se siti brejk vraća i postaje sve popularniji.

Pariz je najmoćnija gradska destinacija na svijetu, sa sektorom putovanja i turizma vrijednim gotovo 36 milijardi dolara u 2022. godini, u smislu direktnog doprinosa BDP-u gradu.

Iako u njemu turisti nisu najviše novca potrošili, ukupna vrijednost turizma ga postavlja na prvo mjesto. Tokom sljedećih 10 godina, WTTC predviđa da će pasti na treće mjesto, iako će njegov doprinos porasti na više od 49 milijardi dolara.

Peking je trenutno druga najveća gradska destinacija na svijetu sa sektorom putovanja i turizma vrijednim gotovo 33 milijarde dolara. Međutim, WTTC predviđa da će prestići Pariz u narednoj deceniji. Njegov godišnji doprinos će porasti na nevjerovatnih 77 milijardi dolara. Interesantno je navesti da Peking nije među prvih deset mjesta kada je u pitanju potrošnja turista.

Kineski nacionalni sektor putovanja i turizma doživio je fenomenalan rast tokom posljednje decenije, jer je zemlja ulagala u nove hotele, saobraćajnu infrastrukturu i nova turistička odredišta.

Gradovi sa najvećom potrošnjom međunarodnih putnika u 2022. bili su:

1. Dubai – 29,42 milijardi dolara

2. Doha – 16,79 milijardi dolara

3. London – 16,07 milijardi dolara

4. Makao – 15,58 milijardi dolara

5. Amsterdam – 13,59 milijardi dolara

6. Istanbul – 13,13 milijardi dolara

7. Barselona – 12,73 milijardi dolara

8. Njujork – 12,45 milijardi dolara

9. Singapur – 10,97 milijardi dolara

10. Pariz – 9,76 milijardi dolara

Oznake: Destinacija, Pariz