Biznis 17.03.2023.

Izabrane najbolje aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

ČITANJE: 4 minute

Takmičenje srednjoškolaca u izradi aplikacija za mobilne uređaje, ove godine održano je po šesti put, a u njemu su učestvovali učenici iz BiH, Srbije i Crne Gore. Organizatori ovog takmičenja su članice Telekom Srbija grupe – Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, a ove godine domaćin Regionalnog takmičenja bio je m:tel BiH.

Po pet timova iz navedenih zemalja, 16. marta su predstavili svoje pobjedničke aplikacije žiriju takmičenja, putem video-konferencije, budući da se i ove godine takmičenje održavalo on-line. Stručni žiri je za najbolje aplikacije proglasio: aplikaciju “Digitalni farmer” tima “Monotik Digital” iz Tehničke škole Gradiška (BiH), aplikaciju “Trebovanje” tima “Intelecto” iz Srednje elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja (Crna Gora) i aplikaciju “Dođi na red” tima “Macrohard” iz Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada (Srbija).

U ime kompanije domaćina, u ime m:tela BiH, učesnike, mentore i žiri, putem video-poruke, pozdravila je generalna direktorka Jelena Trivan, koja je tom prilikom rekla da je ove godine u m:tel BiH stigao nikad veći broj aplikacija, da neki od takmičara učestvuju već četvrtu godinu zaredom i da će zbog toga kompeticija biti veoma žestoka, što pokazuje da se interesovanje za ovo takmičenje razvija. “Drago nam je da Telekom Srbija grupa pomaže da razvijamo mlade talente i nadamo se da ćemo vam pomoći da vaše aplikacije razvijete i na tržištu. Srećno!”navela je u svom pozdravnom obraćanju Jelena Trivan.

Iz Crne Gore, poruku je učesnicima ovog takmičenja poslala izvršna direktorka Tatjana Mandić, izrazivši radost što ovaj projekat tradicionalno povezuje ljude sa istom vizijom i pokazuje spremnost talentovanih srednjoškolaca da praktično primijene znanja stečena u školi. Učesnicima takmičenja Tatjana Mandić se obratila riječima: “Bez obzira na plasman na današnjem takmičenju, imate razloga da se radujete jer ste svojim radom izborili šansu da pokažete šta znate i koliki su vaši potencijali”, naglasivši da će Telekom Srbija grupa, odnosno m:tel Crna Gora sa zadovoljstvom pratiti njihova dalja postignuća.

Kako bi čestitao svim učesnicima i ovog regionalnog takmičenja, kao i pozdravio sve koji su učestvovali u njegovoj organizaciji, generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić poslao je poruku da Telekom Srbija grupa nastoji da pruži šansu mladima, da ih ohrabri da razvijaju svoje ideje i sklonosti, kako bi i sami jednog dana postali pokretači pozitivnih promjena u svom okruženju. “Uporedo sa napretkom koji ostvarujemo razvojem savremenih usluga, prilagođenih potrebama korisnika i širenjem na nova tržišta, nastavljamo da pružamo podršku zajednici u kojoj poslujemo, i svesni značaja, posebno ulažemo u obrazovanje i razvoj generacija mladih. U vama vidimo pokretače razvoja društva, jer kroz aplikacije koje razvijate, donosite nove ideje koje obogaćuju svakodnevicu i olakšavaju snalaženje u savremenom svetu brzih komunikacija”, rekao je Vladimir Lučić.

Specijalna nagrada za inovativnost “Snaga inovacije – Igor Osmokrović” koja se svake godine dodjeljuje timu za naročitu inovativnost aplikacije i najinteresantniju ideju, ovoga puta pripala je timu”Tower Power” iz Gimnazije Boljai iz Sente (Srbija) za aplikaciju “Tower Defense Game”.

App takmičenje koje organizuju iz godine u godinu bilježi sve veće interesovanje, te su predstavnici Telekom Srbija grupe, i ovoga puta posebno istakli svoje zadovoljstvo zbog činjenice da se sve mlađi i sve talentovaniji srednjoškolci prijavljuju na ovaj konkurs i dijele svoje ideje sa svojim vršnjacima. Iz m:tela BiH, naglasili su da je ovo godina u kojoj bilježe najveći broj pristiglih prijava, ali i gotovih aplikacija, što govori o sve većem interesovanju mladih za programiranje, i sve većoj potrebi da budu podržani u razvoju svojih talenata.

Pobjednicima šestog Regionalnog app izazova će biti uručene nagrade u vidu vrijedne informatičke opreme, a članovi tima i njihov mentor, čiju je aplikaciju žiri ocijenio kao najinovativniju, dobiće prestižne mobilne telefone.

Kompanije u okviru Telekom Srbija grupe, svoje društveno odgovorno poslovanje i dalje će temeljiti na praksi organizovanja ovakvih i sličnih konkursa, u smislu podsticaja mladim ljudima da se bave pravim vrijednostima i svoje vrijeme ulažu u sticanje novih znanja.

PR

Oznake: App izazov, M:tel