Magazin 25.09.2015.

Izbjeglice dobrodošle u Liberland za 10.000 dolara?!

ČITANJE: 1 minuta

 

liberland
Osnivač nove mikronacije na Balkanu “Slobodne Republike Liberland”, češki političak Vit Jedlička, pozvao je na hiljade očajnih sirijskih izbeglica u svoju “novu utopijsku zemlju” pod uslovom da za tu privilegiju mogu da plate 10.000 dolara, objavio je Dejli mejl.

Jedlička (32) je u aprilu sebe proglasio predsjednikom Liberlanda, dijela “ničije zemlje” od sedam kvadratnih kilometara na obali Dunava, između Srbije i Hrvatske.

On tvrdi da je od tada primio oko 380.000 zahtjeva ljudi koji žele da postanu državljani Liberlanda koja vrvi od komaraca i koju namjerava da pretvori u poreski raj “nalik Monaku ili Lihtenštajnu”, navodi britanski list.

Svakog minuta stigne po jedan zahtjev, kazao je Jedlička u telefonskom razgovoru sa novinarom Mejl onlajn.

Među zahtjevima, njih 4.000 je iz Velike Britanije.

Jedlička je rekao da svako može da postane državljanin Liberlanda, ako nije vjerski ekstremista, član nacističke ili komunističke partije i ako nema nasilnu prošlost i krivični dosije.

– Izbjeglice su dobrodošle, ako mogu da plate. Primili smo 22.000 zahtjeva iz Sirije. Ako žele da pomognu da se Liberland pokrene, veoma su dobrodošli. Ali moraju da djele našu ideologiju slobode- poručio je Jedlička.

Uprkos velikom broju prijava, Jedlička navodi da samo 618 Sirijaca ispunjava uslove i ima neophodnu dokumentaciju i dodaje da ne vjeruje da će mnogo njih postati državljani Liberlanda.

(Agencije)