Magazin 19.10.2022.

Izdavači iz Srpske 12. put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

ČITANJE: 3 minute

Bogato izdavaštvo Republike Srpske biće predstavljeno na predstojećem 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu pod moto “Čitajmo – zajedno – ćirilicom”.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je Srni da će ovo biti 12. reprezentativni nastup Republike Srpske i istakao da su neka od djela koja će biti predstavljena treći tom Enciklopedije Republike Srpske i monografija “Unković” u izdanju ANURS-a, monografija “Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije na njenom sadašnjem prostoru od Milanskog edikta do kraja srednjeg vijeka” u izdanju Arhiva Republike Srpske.

Biće predstavljene, između ostalih, i knjige “Zašto Јasenovac” u izdanju Spomen-područja “Donja Gradina”, “Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992” i “Studentska brigada Vojske Republike Srpske” u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, monografija “70 godina aero kluba Prijedor” u izdanju “Besjede”, “Tajni život muzeja” u izdanju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i “Oproštajno pismo Dare Sekulić” u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Svečano otvaranje reprezentativnog nastupa Republike Srpske biće u ponedjeljak, 24. oktobra u 12.00 časova u Svečanoj sali Beogradskog sajma, gdje će biti održan i prvi radni dio nastupa Srpske na sajmu knjiga – “Razgovor o ćirilici” na kojem će govoriti profesori Veljko Brborić, Miloš Kovačević, Aleksandar Milanović i predstavnici ministarstava kulture Srpske i Srbije Tanja Đaković i Mladen Vesković.

Cicović je naveo da će u tri sajamske sale za promocije: “Borislav Pekić”, “Vasko Popa” i “Ivo Andrić” svoja izdanja predstaviti Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Zavod za udžbenike iz Istočnog Sarajeva, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske iz Banjaluke i Matična biblioteka iz Istočnog Sarajeva.

Na štandu Republike Srpske biće predstavljena izdanja Udruženja književnika Republike Srpske, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Srpske i Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica.

Biće predstavljena i izdanja Spomen-područja “Donja Gradina”, Saveza logoraša Republike Srpske, izdavačkih kuća “Glas Srpske” i “Besjeda”, Centra za međunarodne odnose Banjaluka, Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i Nezavisnog univerziteta Banjaluka.

Sajamska publika biće u prilici da se upozna i sa izdanjima Republičkog zavoda za statistiku, Centra za kulturu Doboj, Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik, Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava” iz Banjaluke, SKPD “Prosvjete” iz Istočnog Sarajeva, Gacka, Bijeljine, “Eurografike” i “AS oglasa” iz Zvornika, “Atlantika BB” iz Banjaluke, Udruženja za očuvanje baštine “Dijak” iz Priboja i Udruženja strip autora “Deveta dimenzija”.

“Reprezentativni nastup Republike Srpske nije samo izlog onog što su izdavači i institucije nauke, kulture i umjetnosti objavile između dva sajma, nego i mjesto gde se autori i čitaoci sreću uživo i imaju mogućnost razgovora, razmjene mišljenja i poređenja djela objavljenih u Republici Srpskoj i djela drugih izdavača iz regiona i svijeta”, ističe Cicović.

Tradicionalno književno veče autora iz Srpske, Srbije, Crne Gore i rasijanja biće organizovano u četvrtak, 27. oktobra, u 18.00 časova na štandu Republike Srpske, gdje će u subotu, 29. oktobra, u 12.00 časova biti saopštena odluka i svečano uručena Povelja uspjeha izdavaču iz Republike Srpske čija je knjiga na štandu Republike Srpske bila najtraženija.

“Na najznačajnijem događaju u kulturi, nauci i umjetnosti u ovom dijelu svijeta, naši izdavači na beogradski sajam izlaze sa velikim brojem naslova, trogodišnja ponuda, i sigurno je da će odabrane teme i ideje privući veliki broj posjetilaca, ljubitelja dobre knjige”, naveo je Cicović.

On je napominje da će reprezentativnom štand Republike Srpske biti u hali dva, na nivou “A”, te da se uz taj štand nalazi i prodajni štand Udruženja izdavača Republike Srpske.

Reprezentativni nastup Republike Srpske organizuje Predstavništvo u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Moto 65. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu je “Povratak napisanih”, jer je manifestacija dvije godine odgađana zbog pandemije virusa korona.

Svečano otvaranje 65. Međunarodnog sajma knjiga biće 23. oktobra, a trajaće do 30. oktobra.

(Srna/SB)