Magazin 28.08.2015.

Izgleda da je istina: U Poljskoj pronađen voz pun nacističkog zlata

ČITANJE: 2 minute

zlato

Vlasti poljskog grada Walbrzycha sve su uvjerenije da je tvrdnja o pronalasku izgubljenog nacističkog voza, prepunog zlata – za koju se decenijama unazad tvrdilo da je mit –  zapravo sušta istina!

Kako prenose poljski mediji, na području oko ovog grada postoje kilometri tunela koji su prokopani u vrijeme Trećeg Rajha, u sklopu projekta “Riese”, a sada mnogi smatraju da je nestali vlak pronađen upravo u jednom od tih tunela.

Gradonačelnik Walbrzycha na zapadu Poljske, blizu njemačke granice, potvrdio je na konferenciji za medije da su ga kontaktirali advokati dvojice muškaraca koji tvrde da su pronašli izgubljeno nacističko blago na području koje potpada pod gradsku administraciju.

“Sretnici” nisu ponudili dokaze za tu tvrdnju, ali poznato je kako traže nagradu u iznosu 10 odsto od pronađene vrijednosti. Ukoliko se zaista radi o nacističkom blagu, o kojem među lokalnim stanovništvom kruže legende još od kraja Drugog svjetskog rata, moglo bi se raditi o milijunskoj vrijednosti.

Zamjenik gradonačelnika Walbrzycha Zigmunt Novačuk kazao je da po prvi put službeno može reći da “smo pronašli nešto”. Dodao je da je o svemu informisao tamošnje ministarstvo kulture, u kojem su u četvrtak objavili da su uvjereni da vlak postoji. Po svemu sudeći, riječ o vojnom vozu, ali nije poznato sadrži li on ikakvo blago.

Advokat Jaroslav Čmilevski pompozno je izjavio da je riječ o pronalasku “svjetskog značaja, ravnog pronalasku olupine Titanika”, ali detalje nije iznosio.

Prema legendi, kada su sovjetske snage pri kraju rata krenule prema Berlinu preko Poljske, nacisti su poslali voz nakrcan zlatom i drugim dragocjenostima iz Vroclava u Walbrzych, kako bi sačuvali blago od Rusa. Navodno je na tom putu voz tajansteno nestao, negdje u planinama oko Walbrzycha, i nikada više ga niko nije vidio.

Poznato je kako je tokom rata nacistička Njemačka otela zlato od zemalja koje je okupirala, u vrijednosti oko 550 milijuna dolara. Pored toga, nacisti su otimali zlato i od mnoštva pojedinaca, ponajviše od Jevreja koje su slali u  logore – prstenje, nakit, satove, pa čak i zlatne zube. Dio tog zlata pronašle su savezničke snage, ali najveći dio nikad nije pronađen te se pretpostavlja da je završilo u bankama i u rukama nekih pojedinaca.

Saveznici su tako pronašli velike količine zlata u njemačkim rudnicima soli.

Ministeriju dodatno produbljuje činjenica da na području oko ovog poljuskog grada postoje kilometri tunela koji su prokopani u vrijeme Trećeg Rajha. Svrha tih tunela ostala je do danas nepoznata.

Neki vjeruju da su trebali služiti kao sigurno skrovište za vojni vrh ili za istraživanje oružja, a sada mnogi smatraju da je nestali voz pronađen upravo u jednom od tih tunela.

(jutarnji.hr)