Vijesti 19.02.2016.

Izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
rasvjeta
Tokom ove godine novu rasvjetu trebalo bi da dobiju mještani u ograncima ulica: Vida Nježića, Ljevčanske, Blagoja Parovića, Bulevara Mulutina Milanovića, Kosovske i Karađorđeve, te Martinovac od broja 76 do 82, ulica Joakima Vujića i dr.

Za izgradnju javne rasvjete, Programom uređenja građevinskog zemljišta za ovu godinu predviđeno je 50.000 KM, a za rekonstrukciju javne rasvjete 40.000 KM.

Rekonstrukcija ulične rasvjete, kako pojašnjavaju u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, podrazumijeva polaganje podzemnih i nadzemnih kablova, popravka i izgrada betonskih temelja, montaža stubova i ugradnja mjernih ormara i ti radovi u ovoj godini biće izvedeni u dijelu ul. Vojvode Stepe Stepanovića (od Cara Lazara do Bulevara Desanke Maksimović) i u Đure Đakovića.

Podsjećamo da je u prošloj godini izgrađena javna rasvjeta u Lovćenskoj ulici, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, te osvijetljena dječija igrališta u ulicama Gavrila Principa i Tarasa Ševčenka. Za ove radove je izdvojeno oko 30.000 KM. Rekonstrukcija je obavljena u ulicama Rastka Petrovića, Marka Cara i Braće Podgornik (lokacija Autobuske stanice), za šta je grad obezbijedio 32.560 KM.

Inače, postojeća rasvjeta u Banjaluci je najvećim dijelom sačinjena od modernijih svjetiljki s natrijumovim izvorom svjetla.

Osvjetljenje užeg dijela grada je mahom izvedeno podzemno, s metalnim pocinčanim stubovima i kvalitetnijim svjetiljkama, koje osim osnovne funkcije mogu imati i dekorativni karakter.

U širem dijelu grada se u najvećoj mjeri primjenjuje nadzemno rješenje javne rasvjete, s armirano betonskim stubovima te odgovarajućim lirama i svjetiljkama.

Trenutno se na području grada nalazi oko 16.000 svjetiljki i oko 370 mjernih ormara.

Kada je riječ o budućim planovima za modernizaciju javne rasvjete, razmišlja se o zamjeni postojeće rasvjete sa LED rasvjetom kojom se ostvaruju znatne uštede.

– U toku je snimanje katastra postojeće rasvjete, poslije čega će se tražiti model za zamjenu postojeće rasvjete sa LED rasvjetom – kažu u nadležnom Odjeljenju.

Redovno održavanje

Radovi na održavanju javne rasvjete odnose se na redovno održavanje i radove na sanaciji-rekonstrukciji manjeg obima.

Redovno održavanje javne rasvjete podrazumijeva zamjenu sijalica, prigušnica, upaljača, grla, osigurača, defektažu i otklanjanje kvarova, farbanje stubova, zamjenu uništenih stubova i svjetiljki u saobraćajnim nezgodama, zamjenu oštećenog kabla, temelja i sl.

Sanacija i rekonstrukcija manjeg obima i dogradnja rasvjete podrazumijeva zamjenu dotrajalih stubova i svjetiljki, mjernih ormara, dogradnju manjeg broja rasvjetnih mjesta na postojeću rasvjetu.

Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu, za utrošak električne energije, redovno i investiciono održavanje javne rasvjete planirano je 1.845.000 KM.

(Banjaluka.rs.ba)