Magazin 12.09.2015.

Izliječite migrenu u deset koraka!

ČITANJE: 2 minute
Glavobolja

Ukoliko patite od migrene, onda znate da posljedice usljed bola poput gubitka vida, osjetljivosti na svjetlo i povraćanje, mogu da vas onesposobe da funkcionišete i do 72 sata.

Evo deset savjeta, koji vam mogu pomoći:

1. Uočite počinjanje migrene na vrijeme

– Mnogi ljudi ne shvate da ulaze u trenutak kada će dobiti napad migrene sve dok nisu već u poodmaklom stadijumu napada, pa onda uzmu lijek protiv bolova prekasno – ističe doktorka Sju Lipskomb.

Ona savjetuje da se vodi dnevnik osjećanja, simptoma, čak i potrebe za određenom hranom na dan kada vam se dogodio napad migrene, što vam može pomoći da ubuduće predvidite kada će vam se dogoditi.

2. Upoznajte vaše okidače

Stres, dehidratacija, preskakanje obroka, određena hrana i hormonske promjene su sve aspekti koji mogu pokrenuti migrenu.

3. Pridržavajte se određene rutine za spavanje

Mnoge migrene i bolovi u glavi mogu biti pokrenuti iznenadnim promjenama u vašem ritmu spavanja – previše sna može biti jednako loše po vaše zdravlje, kao i premalo. Držite se rutine, što je više moguće, uključujući i vikendom.

4. Držite lijek protiv bola uvijek pri ruci

– Imajte na umu da većina lijekova za migrene i glavobolje ima ograničenje u tome koliko možete da ih uzmete odjednom. Ukoliko vam bol ne prođe ni nakon par dana, porazgovarajte sa vašim apotekarom ili ljekarom – savetuje Lipskomb.

5. Redovno vježbajte

Pokušajte da makar tri do četiri puta sedmično vježbate po 30 minuta.

6. Pijte mnogo vode i izbjegavate previše kofeina

Preporučuje se da pijete dvije litre vode dnevno i da izbjegavate pića sa velikim procentom kofeina, poput kafe, čaja i koka-kole.

7. Ograničite konzumiranje alkohola i ostavite cigarete

– Ovo može da zvuči kao previše očigledno, ali često postoji veza između pušenja, alkohola, migrena i užasnih glavobolja – upozorila je doktorka.

8. Probajte akupunkturu

Akupunktura je vrlo poželjna kao vid liječenja od migrena. Prije nego što odete kod nekoga, raspitajte se da li ima dobre preporuke u tome šta radi.

9. Izbjegavajte dodatke u hrani i hemije koje mogu izazvati migrene

Ovo podrazumijeva stvari poput tiramina, sastojka koji se prirodno može naći u starom siru, crnom vinu i alkoholu.

10. Izdvojite vrijeme za sebe ukoliko osjećate da ste pod stresom

Uputite se u dužu šetnju, ugađajte sebi, idite na jogu ili čas meditacije – radite stvari koje vas opuštaju!

(mondo.rs)