Magazin 09.11.2016.

Izložba fotografija Moskve u Banskom dvoru

ČITANJE: 1 minuta

Otvaranjem izložbe fotografija “Moskva Banjaluci”, u Banskom dvoru je juče obilježen dan ove institucije kulture.

Izložbu je otvorio predsjednik Upravnog odbora Kulturnog centra Banski dvor, Milan Balaban, koji je rekao da izložba predstavlja poklon prijateljskog grada Moskve Banjaluci.

– Banski dvor je prije 84 godine predat na upotrebu i od tada služi građanima našeg grada. Mnoge generacije umjetnika su izlagale u ovom prostoru, a mladim naraštajima i mladim umjetnicima želim da i oni izlažu u ovom prostoru, da donesu nove ideje i doprinesu kulturnom životu Banjaluke. Ovu izložbu, na kojoj se mogu vidjeti najljepši dijelovi Moskve, dobili smo na poklon od ovog prijateljskog grada i mogu reći da smo sa ruskom prijestonicom ostvarili veoma dobru saradnju u proteklih 18 godina. Na osnovu te saradnje, u Banjaluci su boravili brojni ruski umjetnici – naglasio je Balaban.

img_0013

Direktor Kultrunog centra Banski dvor, Milorad Petrić, podsjetio je da je Banski dvor osveštan 8. novembra 1932. godine, kada je Banjaluka bila dio Vrbaske banovine, pod upravom bana Svetislava Milosavljevića. On je dodao da je izložba “Moskva Banjaluci” postavljena u novootvorenom Salonu fotografije u Banskom dvoru.

Današnju svečanost uveličali su članovi hora “Aleksandar Nevski” koji su izveli prigodne ruske pjesme, a gosti na otvaranju izložbe bili su učenici OŠ “Ivo Andrić”.