Magazin 14.06.2021.

Izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” Monike Ponjavić Bilbija još večeras u Kamenoj kući

ČITANJE: 1 minuta

U Kamenoj kući tvrđave Kastel u petak, 11. juna otvorena je izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” Monike Ponjavić Bilbija. O izložbi su govorili profesorica Tatjana Dadić-Dinulović, direktor Banskog dvora Mladen Matović i autorka.

Zbog specifičnosti same postavke izložbu je moguće posjetiti još večeras 14. juna u periodu od 20.30 do 22.30 časova.

Izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” (citat preuzet sa grafita na Šehitlucima) je višemedijsko djelo scenskog dizajna, vizuelne umjetnosti koja svoje korijene vuče iz pozorišta i scenografije.

Izložbu čine četiri segmenta – „Zemlja”, „Ja/Bosna”,„Život (na ivici između dva svijeta)” i „Vilajet“ – koja su idejno, značenjski i likovno povezana u jednu cjelinu. Svi segmenti, kroz umjetničku aproprijaciju, postprodukciju, izvođenje kao metod istraživanja, razliku/ponavljanje i umjetničku dokumentaciju, preispituju identitet i istoriju svoja dva centralna lika: Monike Ponjavić (igra je Miljka Brđanin) i Bosne (i Hercegovine).

Uz identitet, izložba preispituje i temu etiketiranja, stigme i izopštavanja, kao i pripadnost/nepripadnost Bosni i njenoj iskonskoj, duboko ukorijenjenoj ljubavi i mržnji, prema zemlji i prema čovjeku, te šta znači, kako je to Andrić britko sročio: „živjeti i konstantno balansirati između ta dva svijeta”, biti „kao kod kuće i ostati zauvijek stranac”.

(E.M)

Oznake: Kamena kuća