Magazin 10.06.2021.

Izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” Monike Ponjavić Bilbija u Kamenoj kući

ČITANJE: 2 minute

U Kamenoj kući tvrđave Kastel u petak, 11. juna 2021. godine u 21.00 čas biće otvorena izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” Monike Ponjavić Bilbija.

Izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” (citat preuzet sa grafita na Šehitlucima) je višemedijsko djelo scenskog dizajna, vizuelne umjetnosti koja svoje korijene vuče iz pozorišta i scenografije.

Izložbu čine četiri segmenta – „Zemlja”, „Ja/Bosna”,„Život (na ivici između dva svijeta)” i „Vilajet“ – koja su idejno, značenjski i likovno povezana u jednu cjelinu. Svi segmenti, kroz umjetničku aproprijaciju, postprodukciju, izvođenje kao metod istraživanja, razliku/ponavljanje i umjetničku dokumentaciju, preispituju identitet i istoriju svoja dva centralna lika: Monike Ponjavić (igra je Miljka Brđanin) i Bosne (i Hercegovine).

Uz identitet, izložba preispituje i temu etiketiranja, stigme i izopštavanja, kao i pripadnost/nepripadnost Bosni i njenoj iskonskoj, duboko ukorijenjenoj ljubavi i mržnji, prema zemlji i prema čovjeku, te šta znači, kako je to Andrić britko sročio: „živjeti i konstantno balansirati između ta dva svijeta”, biti „kao kod kuće i ostati zauvijek stranac”.

Monika Bilbija, rođ. Ponjavić (1982) je scenski dizajner, scenograf, vizuelni umjetnik, teatrolog… Školovala se na Univerzitetu u Banjaluci, Univerzitetu u Amsterdamu, Univerzitetu Umetnosti u Beogradu, Univerzitetu u Helsinkiju. Kandidat je na doktorskim umjetničkim studijama iz scenskog dizajna na Univerzitetu u Novom Sadu.

Svoj rad je kroz više godina angažmana u različitim vidovima umjetničkih praksi fokusirala na istraživanje odnosa tijela i prostora, povezujući pri tom uticaje koji su formirali njen lični izraz, a dolazili su iz pravaca eksperimentalnog filma, postdramskog pozorišta, popularne kulture i neposrednog kulturno-geografskog okruženja.

Izlagala je na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna/scenografije i prostora 2011, Mikseru, Sarajevskoj Zimi, Bijenalu scenskog dizajna, Sterijinom pozorju, Bitefu, Kulturnoj stanici Svilara, KC Beograd, Alternativi Gdansk, Unlisted: Pittsburgh-Dublin… Scenografije je postavljala na scenama Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Pozorišta mladih Sarajevo, GP Jazavac, Banjalučkog studentskog pozorišta, GP Prijedor. Tekstove objavljivala u časopisima: Performance Research: On Scenography, Scena, Zbornik Matice srpske za scensku umjetnost i muziku… Vodila je radionicu na međunarodnoj manifestaciji iz oblasti scenskog dizajna i scenografije World State Design u Kardifu 2013. Godine. Koautor je projekta Flaster. Član OISTAT-a Srbije.

(E.M)