Magazin 02.06.2021.

Izložba “Prostor tišine” akademskog slikara Miloša Popovića u Banskom dvoru

ČITANJE: 2 minute

U Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića u utorak, 8. juna 2021. godine u 19.00 časova biće otvorena izložba “Prostor tišine ” akademskog slikara Miloša Popovića.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Miloš Popović o „Prostoru tišine“

„Prostor tišine“ nastavak je koncepta kojim se bavim i propitujem metafizička značenja praznog ili prostora sa određenim figurama, elementima kroz koje sam nastojao predstaviti pojam tišine . Osnovni element je tišina koja je vezivna materija tog neispunjenog prostora i onoga što taj prostor čini. Samom formom sve slike nisu usko povezane i ne đeluju kao konherentne. Smatram da se učestalim ponavljenjem gubi aura, time i dovodi u pitanje istinitosti djela.

Ideja za moj opus pod nazivom „Prostor tišine“ rodila se kao jedno moje lično osjećanje, kao paradigma otuđenosti, svojstvena današnjem društvenom pokretu. Kroz svoje slikarstvo propitujem i izražavam vlastita osjećanja, empatiju, što smatram kao suštinuili preduslov za istinsko bavljenjem bilo kojom granom umjetnosti.

Veliki uticaj na mene ostavlja nekolicina umjetnika kao što su Di Kiriko, Edvard Hoper, Andrew Wyeth. Pored njihovih djela, posebno me privukla njihova estetika.Čitajući određene manifeste od pomenutih autora nailazim na određena podudaranja upoimanju stvari, a samim tim i neko ohrabrenje da to što radim je na neki način ispravno. Specifičnost atmosvere proizlazi iz specifičnog shvatanja prostora. Trudim se da slike sadrže neizvjesni plan nad kojim se posmatrač zapita odakle dolazi svjetlo, kuda vodi prolaz. Dojam neizvjesnosti nose većinom vrata , prozorski otvori koje sam ostavljao u drugom i trećem planu ,ne dozvoljavajući im da se nametnu kao glavni. Tako se prizvuk misterije sasvim nenametljivo prostire preko nekoliko elemenata dajući im određenu metafiziču vizuru. Prostor sadrži sav naš poznat i nepoznat svijet, vidljiv i nevidljiv. U užem smislu, prostor je udaljensot dokle doseže pogled sa predstavama oblika, predmeta i živih bića. Postoji praznina koja nije sasvim prazna. Vazdušna masa , nevidljiva, a ipak prisutna.

(E.M)

Oznake: Banski dvor